Pizza met romatomaat en basilicum

  • 1 pizza (30 cm)
  • 25 min
  • waardering 8
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 romatomaat
  • 120 g mozzarella
  • 1 portie pizzadeeg (zie onderaan het recept)
  • 30 g tomatenblokjes (uit blik, bij voorkeur biologisch)
  • 1 mespunt oregano
  • 6 verse basilicumblaadjes, grof gehakt
  • voor de kaasmix
  • 35 g mozzarella
  • 3 g cheddar (of belegen kaas)
  • 15 g emmentaler

Bereiden

Snijd de tomaat in blokjes van 1 cm en de mozzarella in zes plakken van ongeveer 20 gram per stuk.

Verwarm de oven voor op 240 °C.

Breng voor de tomatensaus de tomatenblokjes op smaak met peper en zout. Pureer ze heel licht.

Rasp de kazen voor de kaasmix en schep ze door elkaar.

Rol het deeg uit, leg de deegcirkel op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk het met de tomatensaus en strooi de kaasmix erover. Leg de plakken mozzarella erop (eentje in het midden, de rest eromheen) en bestrooi de pizza met de oregano.

Bak de pizza 20 minuten in de oven, tot de korst mooi goudbruin is. Haal hem uit de oven en verdeel de blokjes tomaat en het basilicum erover.

Zelfgemaakt pizzadeeg

Los 1 theelepel honing op in een maatglas dat is gevuld met 50 ml koud water. Voeg ½ zakje gist toe en laat het mengsel 10 minuten staan.

Strooi 150 g bloem in een kom en schenk het honing-gistmengsel erbij. Voeg 125 ml lauw water toe en roer alles ten minste 5 minuten stevig door. Dek het deeg niet af en laat het 30 minuten op kamertemperatuur rusten.

Voeg 2 eetlepels (grof) zeezout, 125 g bloem en 1 theelepel olijfolie toe en meng alles met de hand tot een samenhangend mengsel. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg rusten: voor het allerbeste resultaat 3 dagen in de koelkast, en anders 2 uur op kamertemperatuur.

Haal het deeg uit de koelkast, bestuif het met wat bloem en maak er een grote bal van. Laat de deegbal 1 uur rusten op kamertemperatuur.

Bestuif het deeg opnieuw met bloem en druk de lucht er dan met de palm van je hand uit. Duw daarna het deeg met je vingertoppen naar buiten. Draai de deegplak om en herhaal deze werkwijze een paar maal, tot je een grote ronde plak van 30 cm doorsnee hebt. Leg de deegcirkel op een met bakpapier beklede bakplaat, klaar om belegd te worden.

Kookboek

Het recept 'Pizza met romatomaat en basilicum' is afkomstig uit het kookboek...

Pizza de luxe

Jamie Young

Pizza wordt niet echt als culinair hoogstaand beschouwd... maar wacht tot je een pizza uit 'Pizza de luxe' klaarmaakt! Want in dit boek geven de koks van Pink... lees verder

© Manteau

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Pizza recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!