Pizza met rookkaas, ei, tomaten en gefruite uien

  • 4 pizza's
  • 45 min
  • waardering 7,7
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 2 zakjes gist (van elk 8 g)
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • 800 g bloem (het liefst 00 meel uit de Italiaanse specialiteitenwinkel)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • voor de tomatensaus
  • 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 blikken tomaten in blokjes (van elk 400 g)
  • 2 theelepels suiker
  • 4 tomaten, in ieder 5 plakken en zonder zaad
  • voor de pizza's
  • 600 g scamorza affumicata (eventueel een andere vette rookkaas), in dunne plakken
  • 4 zeer verse eieren
  • 4 grote uien, in dunne ringen en in olijfolie bruingefruit
  • olijfolie
  • 2 theelepels gedroogde oregano

Voorbereiden

Start de gist op door deze in 100 ml lauw water met de suiker op kamertemperatuur op te lossen. Wanneer het begint te schuimen, is het klaar voor gebruik (let op: als het niet gaat schuimen: weggooien en opnieuw beginnen). Meng in de keukenmachine of met de hand in ca. 10 minuten het pizzameel en de olijfolie met 2 theelepels zout en 350 ml lauw water samen met het gistmengsel tot een stevig, elastisch deeg. Doe dit in een kom, snijd er met een mes een kruis in, dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plek minstens 1½ uur rijzen.

Bereiden

Fruit voor de saus de knoflook even aan in de olie en voeg de tomatenblokjes toe, 2 theelepels zout en de suiker. Laat hem op een laag vuur ca. 10 minuten pruttelen, zodat hij wat inkookt. Passeer de saus door een grove zeef. Zet opzij tot gebruik.

Bestrooi de tomatenplakken met zout en laat ze uitlekken in een vergiet.

Duw het deeg met de handen terug en kneed het nogmaals goed door. Maak er 4 ballen van en bestuif deze met bloem. Rol het deeg op een ingevette bakplaat zeer dun uit tot 4 pizzabodems en verdeel de tomatensaus erover, leg de plakken scamorza langs de rand en breek de eieren er voorzichtig in het midden over. Leg hierop de tomatenplakken en de uiringen. Giet er nog een straaltje olijfolie erover en bestrooi royaal met gedroogde oregano en wat grof zeezout op het ei. Zet de plaat, iets onder het midden, in een voorverwarmde oven van 250 °C ca. 10 minuten tot ze bruin en krokant zijn.

Extra benodigd

Plasticfolie

Kookboek

Het recept 'Pizza met rookkaas, ei, tomaten en gefruite uien' is afkomstig uit het kookboek...

La Vita è Bella

Jolande Burg

Met 'La Vita è Bella' heeft Jolande Burg een groot aantal prachtige gerechten gemaakt, geïnspireerd op een van de populairste keukens ter wereld: La Cucina... lees verder

© Inmerc

Waardeer dit recept (7 stemmen)

Pizza recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!