Turkse pizza met lamsgehakt

  • 8 stuks
  • 70 min
  • waardering 7,9
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Vlees

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 1 theelepel gedroogde gist
  • ½ theelepel suiker
  • 225 g bloem
  • 80 ml olijfolie
  • voor de vulling
  • 250 g uien, fijngesnipperd
  • 500 g lamsgehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel kaneel
  • 1½ theelepel komijnpoeder
  • ½ theelepel cayennepeper
  • 60 g tomatenpuree
  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • 50 g pijnboompitten
  • 3 eetlepels verse koriander, gehakt
  • voor erbij
  • Griekse yoghurt

Voorbereiden

Doe voor het deeg de gist, suiker en 60 ml warm water in een kom. Roer goed tot de suiker is opgelost. Zet het mengsel 10 minuten op een warme, tochtvrije plaats, tot er bellen verschijnen. Het mengsel moet dan schuimig zijn en meer volume hebben gekregen. Als het niet schuimt, is de gist dood en moet u opnieuw beginnen.

Zeef de bloem en 1 theelepel zout boven een kom. Roer het gistmengsel, 1 eetlepel olie en 100 ml warm water erdoor tot er een zacht deeg ontstaat. Leg het op een met bloem bestoven werkblad en kneed het deeg 10 minuten, tot het soepel is. Leg het in een met olie ingevette kom, dek de kom af en laat hem 1 uur op een warme plaats staan, tot het deeg is verdubbeld in omvang.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 210 °C. Vet twee bakplaten in.

Verhit op laag vuur 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de uien 5 minuten, tot ze zacht maar nog niet bruin zijn. Voeg het gehakt toe en bak het in 10 minuten rul en bruin. Voeg de knoflook en de kruiden, tomatenpuree en tomatenblokjes toe. Laat het geheel 15 minuten sudderen, tot het meeste vocht is verdampt (het mengsel moet behoorlijk droog zijn). Voeg de helft van de pijnboompitten en 2 eetlepels koriander toe. Breng op smaak met peper en zout en laat afkoelen.

Druk de lucht uit het deeg, leg het op een met bloem bestoven werkblad en verdeel het in 8 porties. Rol elke portie uit tot een ovaal van ca. 12 x 18 cm. Leg de ovalen op de bakplaten. Verdeel het gehaktmengsel erover, spreid het uit en laat een smalle rand vrij. Bestrooi het met de resterende pijnboompitten. Bestrijk de deegranden met olie. Vouw de deegranden over de buitenrand van de vulling. Knijp de uiteinden van de deegranden bij elkaar. Bestrijk het deeg met olie en bak de pizza's 15 minuten, tot ze goudbruin zijn. Bestrooi ze met koriander en serveer ze met yoghurt.

Kookboek

Het recept 'Turkse pizza met lamsgehakt' is afkomstig uit het kookboek...

Lekker hartig

diverse auteurs

Van hartige hoofdgerechten tot kleine hapjes - 'Lekker hartig' biedt recepten voor huisge-maakte taarten, quiches, flans, pasteien, broden en pizza's om te water... lees verder

© De Lantaarn

Waardeer dit recept (10 stemmen)

Pizza recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!