Gebakken rijst op z'n Japans (cha-han)
- 4 personen
- 15 min
- waardering 7,8
- Bijgerecht
- Japans
- Vis
Ingrediënten
- 5 eieren
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 4 kommetjes gekookte rijst (koud of lauw)
- 1 prei, fijngehakt
- 1 eetlepel + 1 scheutje sojasaus
- 1 eetlepel vissaus (nuoc mam of nam pla)
- 1 eetlepel sake
Bereiden
Maak de omelet. Breek de eieren in een kom en kluts ze goed. Verhit een wok op matig vuur en voeg 2 eetlepels van de zonnebloemolie eraan toe. Schenk de geklutste eieren erbij en meng ze grof om een roerei te maken. Zet het vuur uit voordat het roerei gaar is, zet het ei apart.
Bak de rijst. Koude rijstkorrels zijn vaak aan elkaar vastgeplakt, probeer de korrels min of meer los te halen voordat je ze gaat bakken. Verhit de wok die je hebt gebruikt voor de eieren, of een koekenpan. Bak de rijst, als de wok klein is, in twee keer (anders wordt de textuur te plakkerig). Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie en doe, als die goed warm is, de rijst erbij. Roerbak de rijst al omscheppend met een spatel.
Voeg, als de korrels met olie zijn bedekt en mooi los zijn, de prei en de omelet toe. Blijf roerbakken op hoog vuur. Doe de sojasaus, de eetlepel vissaus, een snufje zout en de sake erbij en schenk op het laatst 1 scheutje sojasaus langs de rand van de pan om de rijst met de gekaramelliseerde saus te parfumeren.
Kookboek
Het recept 'Gebakken rijst op z'n Japans (cha-han)' is afkomstig uit het kookboek...
Recepten uit Tokyo
Maori Murota
Tokyo, de mystieke Japanse hoofdstad, kent een schat aan fantastische eettentjes, sushibars en streetfood. De in Japan geboren en getogen Maori Murota... lees verder
© Good Cook