Knapperige gehakt-rolletjes in filodeeg met sesam

  • 8 stuks
  • 50 min
  • waardering 7,4
  • Hapje
  • Overige keukens
  • Vlees

Ingrediënten

  • ½ pak diepvriesfilodeeg (8 vellen, 20x20 cm)
  • 2 volle eetlepels sesamzaadjes
  • 3 eetlepels sesamolie
  • 1 grote sjalot, fijngesnipperd
  • 4 cm gember
  • 250 g rundergehakt
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 handje verse koriander, fijngehakt
  • 50 g gesmolten boter

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C. Laat het filodeeg rustig ontdooien in de verpakking.

Rooster de sesamzaadjes al omscheppend in een droge koekenpan tot goudbruin. Bewaar op een bord.

Verhit 2 eetlepels sesamolie in dezelfde pan, fruit de sjalot zachtjes een paar minuten. Rasp de gember erboven. Voeg het gehakt toe en bak op hoog vuur al omscheppend rul tot het roze eraf is. Meng met de helft van de sesamzaadjes, ketjap, flink zout en peper plus de extra lepel sesamolie. Schep de koriander erdoor. Laat iets afkoelen.

Leg een vel filodeeg neer. Kwast in met boter. Schep onderaan een sigaarvormig reepje gehaktvulling, op 1 cm van zowel de zijkanten als de onderkant. Vouw eerst de zijkanten van het deeg over de uiteindes van het gehakt zodat dat er niet meer uit kan vallen. Kwast de rest van het deeg in met boter. Rol van onderaf strak op tot een rolletje. Leg met de vouw naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. (Dit is overigens het moment om ze goed afgedekt in koelkast of vriezer te bewaren.)

Kwast de rolletjes voor het bakken nogmaals in met gesmolten boter en bestrooi met de rest van het sesamzaad. Bak in de oven in ca. 25 minuten knapperig en goudbruin. Ook koud lekker.

Extra benodigd

Bakpapier

Tips

'Ken je börek, die Turkse rolletjes? Ik ben er dol op. Deze zijn met een soortement oosterse vulling, weer eens wat anders. Niet pittig overigens. Wie pit wil, kan zelf een rood pepertje toevoegen, of een lepeltje sambal. Die vulling kun je trouwens helemaal van tevoren maken, de rolletjes ook. Bewaren in de koelkast of de vriezer, liefst ongebakken, maar gebakken kan ook. Diepvriesexemplaren wel eerst een uurtje laten ontdooien voor ze de oven in gaan.' - Karin Luiten

Kookboek

Het recept 'Knapperige gehakt-rolletjes in filodeeg met sesam' is afkomstig uit het kookboek...

De vrolijke tafel

Karin Luiten

Samen eten is altijd leuker, met vrienden, familie, collega's of de buren. Maar hoe pak je dat aan, koken voor een gezelschap? 'De vrolijke tafel' van Karin Luiten... lees verder

© Nieuw Amsterdam

Waardeer dit recept (5 stemmen)

Gehakt recept tips

Reacties op dit recept

  • BettyIk wil ze vanavond gaan maken, maar kan het ook met rijstevelletjes, want ik mag geen filodeeg?

    reageren

  • StefanZiet er fantastisch uit, kunnen we de koriander vervangen door een ander kruid...

    reageren