Klassieke Caesar salade

  • 6 personen
  • 25 min
  • waardering 8
  • Voorgerecht
  • Amerikaans
  • Vis

Ingrediënten

  • 1 klein stokbrood
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, gehalveerd
  • 4 plakken bacon (vetrandje verwijderd)
  • 2 kroppen bindsla
  • 10 ansjovisfilets, in de lengte gehalveerd
  • 100 g geschaafde Parmezaanse kaas
  • krullen Parmezaanse kaas, extra, voor erbij
  • voor de dressing
  • 1 eidooier
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 theelepels dijonmosterd
  • 2 ansjovisfilets
  • 2 eetlepels wittewijnazijn
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • 175 ml olijfolie

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd het stokbrood in 15 dunne sneetjes en bestrijk ze aan beide kanten met de olie. Verdeel de sneetjes over een bakplaat en bak ze 10-15 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze iets afkoelen en wrijf met de snijkant van een teentje knoflook over beide zijden. U kunt het gebakken brood vervolgens in grove stukken breken of in blokjes snijden.

Gril de bacon tot hij krokant is. Laat hem afkoelen op keukenpapier en breek hem in grove stukken.

Scheur de sla in stukken en doe hem in een grote schaal. Voeg de bacon, ansjovis, croutons en Parmezaanse kaas toe.

Doe voor de dressing de eidooier, knoflook, mosterd, ansjovis, azijn en worcestersaus in een keukenmachine. Voeg zout en peper naar smaak toe en meng alles in 20 seconden tot een glad geheel. Laat de motor draaien en voeg in een dunne straal genoeg olie toe voor een dikke, romige dressing.

Druppel de dressing over de salade en schep alles voorzichtig om. Bestrooi de salade met de krullen Parmezaanse kaas.

Extra benodigd

Keukenmachine

Kookboek

Het recept 'Klassieke Caesar salade' is afkomstig uit het kookboek...

Voorgerechten

diverse auteurs

In dit boek vind je het ideale voorgerecht, of je nu een soep of een salade wilt serveren, een pastagerecht of een hartige taart. Van eenvoudig en informeel... lees verder

© De Lantaarn

Waardeer dit recept (17 stemmen)

Caesar salade recept tips

Reacties op dit recept

  • GerardHoe vaak ik het nog moet uitleggen, weet ik niet. Er is NIETS Amerikaans aan Caesar-salade. De salade is 'uitgevonden' door een in Mexico wonende Italiaan. Het is gewoon een Italiaanse salde en de bedenker ervan heette Caesare. Het is ook een typisch Italiaans gerecht...

    • JoGoh, wat een gezeur... Het is gewoon een heerlijke salade! Daar gaat het toch om?

    reageren

  • redactie okoko receptenDe Caeasar salade is bedacht door Cesare Cardini, een Amerikaan van Italiaanse afkomst, woonachtig te San Diego waar hij een restaurant runde. Tijdens de Drooglegging runde hij tevens een restaurant pal over de grens in Tijuana. Na afloop van de Drooglegging was de focus weer onverdeeld op Amerika, in het bijzonder op de marketing van de 'Caesar salad dressing'.

    reageren

  • gDit lijkt mij super lekker, alleen hoe krijg je toch die mooie krullen parmezaanse kaas?

    reageren

  • RitaGoh Gerard, even bijstellen!

    reageren

  • AdaEr staat in bovenstaande txt toch ook nergens dat het Amerikaans zou zijn... Laten we het liever over smaak hebben dan geneuzel waar-ie voor het eerst gemaakt is. Dit recept is inderdaad een van de meest klassieke die ik ken. Maar ja, wat is klassiek? Cesare maakte hem laat op de avond, voor een paar gasten, terwijl de keuken al vrijwel leeg was. Alles wat-ie nog had, bij elkaar... en dat werd een succes!

    reageren

  • Jan KeesDit weekend nog gemaakt: met gegrilde kalkoenfilet erop en LingeWit 2011 erbij gedronken!

    reageren