Salade met romesco-dressing

  • 4 personen
  • 25 min
  • waardering 7,5
  • Bijgerecht
  • Spaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • ongeveer 300 g brood (zoals zuurdesembrood)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 g gemengde tomaten of kerstomaten
  • 30 g blanke amandelen
  • 30 g hazelnoten
  • 1 pot geroosterde paprika van 350 g (of rooster paprika's op 200 °C tot ze zwart zijn, laat ze afkoelen in een zak en ontvel ze)
  • 4 lente-uitjes
  • klein bosje verse peterselie
  • 60 g rucola of peperachtige sla, zoals veldsla of mizuna
  • voor de romesco dressing
  • 45 g geschaafde amandelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 geroosterde rode paprika uit de pot voor de salade (ongeveer 100 g)
  • 70 g tomatenpuree
  • 10 g verse bladpeterselie
  • 1 theelepel gerooktepaprikapoeder
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • 2 eetlepels rodewijnazijn
  • 80 ml extra vergine olijfolie

Bereiden

Verwarm de oven voor op 1800 °C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier.

Snijd de korsten van het brood en snijd het in blokjes van 1 x 1 cm. Spreid ze uit op een bakplaat en besprenkel ze met de olijfolie. Strooi er een flinke snuf zout en peper over. Schuif de bakplaat in de oven en rooster de blokjes ongeveer 12 minuten; keer ze halverwege. Haal ze uit de oven zodra ze goudgeel en krokant zijn.

Maak de dressing. Spreid de geschaafde amandelen uit op de andere bakplaat. Schuif de bakplaat in de oven en rooster de amandelen ongeveer 5 minuten, tot ze goudbruin zijn. Doe ze in de keukenmachine en voeg alle dressingingrediënten, behalve de olijfolie, toe. Pureer tot het mengsel glad is; schraap het indien nodig met een spatel van de zijkant van de kom, zodat alles goed gemengd wordt. Laat de motor draaien en voeg langzaam de olijfolie toe tot je een gladde dressing hebt. Proef en voeg zout en peper toe. Schenk de dressing in een schaal en maak de keukenmachine schoon.

Snijd de tomaten in stukjes. Doe de blanke amandelen en hazelnoten in de schone keukenmachine en hak ze grof met de pulseerknop. Snijd de geroosterde paprika's in stukjes van 3 cm. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in dunne ringetjes.

Stel de salade samen. Doe de tomaten, peterselie, paprika's, lente-uitjes en blaadjes sla in een grote kom. Strooi de gehakte noten en de croutons erover. Serveer de salade in de kom, schep alles vlak voor het serveren aan tafel door elkaar en geef de dressing er apart bij, zodat iedereen die zelf kan toevoegen.

Extra benodigd

Bakpapier, keukenmachine

Opmerking

'We houden erg van Barcelona en dit gerecht brengt ons meteen terug naar die prachtige stad aan zee. We raden je absoluut aan om een dubbele hoeveelheid saus te maken en een deel te bewaren en als dressing voor een andere salade te gebruiken, of als dipsaus voor nacho's of rauwkost - en als je van pittig houdt, kun je natuurlijk wat extra cayennepeper toevoegen.' - Henry Firth & Ian Theasby

Kookboek

Het recept 'Salade met romesco-dressing' is afkomstig uit het kookboek...

Bish bash bosh!

Henry Firth & Ian Theasby

Het is de missie van BOSH! om iedereen te helpen om heerlijke maaltijden te maken zonder vlees of zuivel. Geheel plantaardig. Curry jalfrezi, briljante burgers, superverse salades, decadente desserts - in 'Bish bash bosh!' vind je al je favoriete gerechten... lees verder

© Fontaine Uitgevers

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Overige salade recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!