Pastasalade met aardbei en pesto

  • 6 personen
  • 30 min
  • waardering 8,3
  • Lunchgerecht
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 300 g volkoren of glutenvrije pasta naar keuze
  • 1 hele broccoli, roosjes en stronk
  • 2 wortels, bovenkant verwijderd, geschild
  • 250 g verse aardbeien, kroontjes verwijderd
  • 250 g kerstomaten
  • 1 blik kikkererwten van 400 g, afgespoeld en uitgelekt (of 200 g gekookte kikkererwten)
  • handje verse basilicum, alleen de blaadjes
  • voor de pesto-avocadodressIng
  • 75 g pesto
  • 1 rijpe avocado, pit verwijderd, vruchtvlees eruit geschept
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • sap van ½ citroen
  • opdienen met
  • geschaafde pecorino, grana padano of Parmezaanse kaas
  • geroosterde pijnboompitten
  • extra vierge olijfolie

Bereiden

Breng een grote pan water aan de kook. Doe de pasta met een flinke snuf zout in de pan, roer af en toe, en kook de pasta al dente.

Verdeel intussen de broccoli in roosjes, schil de stronk en snijd deze in stukjes. Stoom de roosjes en stukjes stronk de laatste paar minuten in een zeef op de pastapan. Giet de pasta af en laat pasta en broccoli iets afkoelen.

Doe alle ingrediënten voor de dressing in een kom, voeg zout en peper toe en prak door elkaar. Zet weg.

Snijd de wortels in dunne plakjes, snijd de aardbeien in vieren en halveer de tomaten. Doe de pasta en broccoli in een grote schaal en voeg de rest van de ingrediënten toe. Schep de dressing erbij en meng alles voorzichtig om tot de dressing goed verdeeld is. Voeg een scheutje water toe als de dressing te dik is. Maak af met de pecorino, pijnboompitten, zout en peper en een scheutje olijfolie.

Tips

Voor een notenvrij alternatief vervang je de pijnboompitten door pompoen- of zonnebloempitten. Voor een veganistisch alternatief vervang je de pecorino door een veganistische harde kaas.

Opmerking

'Pastasalades hebben - onterecht - een vrij slechte reputatie. Dat komt door de jaren negentig waarin de pastasalade vooral bestond uit veel mayonaise en blokjes ham. Onze moderne versie ziet er niet alleen mooier uit, maar is ook veel frisser en bevat een overvloed aan fruit en groentes die goed bij de pasta passen. Door de pesto met avocado te mengen ontstaat er een rijke en romige, maar nog steeds lichte, dressing vol smaak.' - David Frenkiel en Luise Vindahl

Kookboek

Het recept 'Pastasalade met aardbei en pesto' is afkomstig uit het kookboek...

The Green Kitchen at Home

David Frenkiel & Luise Vindahl

In 'The Green Kitchen at Home' vind je heerlijke recepten voor ontbijt, recepten voor handige maaltijden voor onderweg, veel snelle recepten voor doordeweeks... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (4 stemmen)

Recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!