Perzische yogurtdip met komkommer (mast o khiar)

  • 2 personen
  • 15 min
  • waardering 8,5
  • Sauzen / dips
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 100 g komkommer, geraspt
  • 25 g sultanarozijnen
  • 200 ml Griekse yoghurt
  • 1 theelepel gedroogde munt
  • 30 g walnoten, grof gehakt
  • 15 g dille, grof gehakt, plus een paar takjes ter garnering
  • olijfolie, om te besprenkelen

Bereiden

Schep de geraspte komkommer in een zeef en zet die op een kom; bestrooi met 1 theelepel zout. Leg de sultanarozijnen in een tweede kom en schenk er zoveel kokend water bij dat ze onderstaan. Laat de komkommer en sultanarozijnen 10 minuten staan - het zout trekt het vocht uit de komkommer en de sultanarozijnen wellen.

Roer intussen in een kom de Griekse yoghurt, munt en de helft van de grof gehakte walnoten door elkaar.

Knijp na 10 minuten zo veel mogelijk vocht uit de komkommer en voeg de komkommer toe aan de Griekse yoghurt. Giet de sultanarozijnen af en voeg de helft, samen met de grof gehakte dille, bij de Griekse yoghurt. Roer goed en breng eventueel op smaak met wat extra zout.

Schep de dip in een mooie schaal. Besprenkel met wat olijfolie en garneer met de rest van de walnoten, sultanarozijnen en takjes dille.

Diptip

Heerlijk met platbrood, maar ook lekker als onderdeel van een uitgebreidere maaltijd met gegrild vlees, zoals kippenvleugels of lamskoteletten, spiesjes (met vlees of groente) en rijst.

Opmerking

Deze beroemde Perzische yoghurtdip is een van mijn favorieten. Het zoete van de sultanarozijnen gaat perfect samen met de frisse komkommer en de knapperige walnoten.

Kookboek

Het recept 'Perzische yogurtdip met komkommer (mast o khiar)' is afkomstig uit het kookboek...

Dip in

Sonali Shah

'Dip in' biedt 80 internationale en verrassende spreads, dipsauzen & meer voor elke gelegenheid: bij de lunch, barbecue of feestje; als snack of bijgerecht en zelfs volledige maaltijden door meerdere dips samen te stellen. Skordalia, de fluweelzachte... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Saus recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!