Groninger erwtensoep

  • 4 personen
  • 155 min
  • waardering 8
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 250 g erwten
  • 250 g spliterwten
  • 3 uien, fijngehakt
  • 1 winterwortel, in blokjes
  • 200 g varkensschijf
  • 250 g rookspek
  • ½ Spaanse peper
  • 1 eetlepel verse tijm, fijngesneden
  • 2 verse laurierbladeren
  • 2 kleine preien, in ringen
  • 1 knolselderij, in blokjes
  • 4 bintjes (aardappelen), in blokjes
  • 1 rookworst
  • ½ bosje bladpeterselie, fijngesneden
  • ½ bosje bladselderij, fijngesneden
  • olijfolie

Voorbereiden

Was de erwten en spliterwten en laat ze een nacht lang weken.

Bereiden

Kook de erwten in het weekwater samen met de uien, winterwortel, varkensschijf, rookspek, Spaanse peper, tijm, laurier en zout en peper in ca. 2 uur op laag vuur gaar.

Voeg de prei, knolselderij en aardappel na 2 uur bij de soep en laat die op laag vuur zachtjes sudderen.

Wel de rookworst 15 minuten op laag vuur.

Haal de varkensschijf, het rookspek, de Spaanse peper en de laurierblaadjes uit de soep.

Snijd de rookworst in plakjes, haal het vlees van de schijf en snijd het rookspek in blokjes. Voeg het vlees weer toe aan de soep.

Breng de soep op smaak met de bladselderij, bladpeterselie en zout en peper. Voeg vlak voor het opdienen (desgewenst) nog een scheutje olijfolie toe aan de soep.

Kookboek

Het recept 'Groninger erwtensoep' is afkomstig uit het kookboek...

De Hollandse pot

Claartje Lindhout

Aan de hand van 'De Hollandse pot' kun je uit elke provincie een compleet streekmenu maken, met helder beschreven recepturen van steeds een voor-, hoofd- en... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (6 stemmen)

Erwtensoep recept tips

Reacties op dit recept

  • A.Deze soep is niet hollands en nog minder gronings, de spaanse peper en de olijfolie zijn geen ingrediënten voor hollandse erwtensoep.

    • AnnekeZoals alles gaan ook recepten met hun tijd mee, dus het gebruik van olijfolie in een 'Hollands' recept is vandaag de dag niets vreemds meer. Natuurlijk kun je met boter of reuzel aan de slag, zoals je ook met paard en wagen naar de grote stad kunt gaan, maar een auto is toch net iets handiger...

    reageren

  • GustavHollands of niet, het is een heerlijk recept !

    reageren

  • alyHet lijkt niet op groninger snert! Olijfolie, tijm en spaanse peper horen er niet in!

    • HenkOh wat verschrikkelijk! Heb je al aangifte bij de politie gedaan?

    • RiaIk ben Groningse en bij ons gaat er een varkenspoot en spek in en Groninger droge worst. Niks geen pepertje maar laurierblad.

    reageren

  • A.Vroeger thuis heerlijke erwtensoep (snert), mijn ouders hadden van tijm, spaanse peper of olijfolie nog nooit gehoord, maar de soep was heerlijk.

    reageren

  • MarchienLekker met Groningse droge worst.

    reageren