Erwtensoep recepten

Erwtensoep

Erwtensoep

Hét recept voor echt Hollandse erwtensoep bestaat niet: elk kookboek schrijft iets anders voor. Maar in grote lijnen komt het hier op neer: neem 100 gram gedroogde groene erwten en iets meer dan een halve liter water per persoon. Voor erwtensoep die staat iets minder, voor wat lichtere soep wat meer. Laat de erwten zo'n twaalf uur in het water weken. Geen tijd? Neem dan spliterwten. Dat zijn gedroogde groene erwten zonder velletje. Deze hoef je niet te weken en de kooktijd is duidelijk korter: totaal ruim een uur, in plaats van twee uur. Breng het water met de erwten aan de kook en voeg een theelepel zout per persoon toe. En voor vier personen een varkenspootje, hamschijf of twee schouderkarbonades. Verwijder het vlees na drie kwartier (bij groene erwten na anderhalf uur), haal het vlees eventueel van het bot en snijd het in stukjes. Roer de erwtensoep goed door en voeg het vlees en een in blokjes gesneden kleine selderijknol en een of twee in dunne ringen gesneden preien toe. Met name knolselderij draagt enorm bij aan de echte erwtensoepsmaak. Kook de soep in nog een half uur heel zachtjes gaar. Voor erwtensoep met worst kook je het laatste kwartier een verse rookworst mee. Tegen het eind van de kooktijd wordt de soep steeds dikker en moet je echt oppassen voor aanbranden. Serveer de soep in diepe kommen met de in plakjes gesneden worst en wat fijngesneden bladselderij. Geef er donker roggebrood met katenspek bij. Op deze ouderwetse erwtensoep kun je natuurlijk prima variëren. Gebruik bijvoorbeeld minder erwten (250 gram voor vier personen) en juist meer groente, waardoor de soep wat lichter wordt. Of vervang het varkensvlees door runderpoelet en runderrookworst of laat het voor een vegetarische versie gewoon weg.

Kruidige erwtensoep

Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een soeppan en bak 1 grote gesnipperde ui en 1 kleine in blokjes gesneden knolselderij met 1 theelepel komijn 3-4 minuten op zacht vuur. Roer af en toe. Schep 250 gram spliterwten en 1 eetlepel verse tijmblaadjes erdoor en schenk er 2 liter warm water bij. Voeg 1 theelepel zout toe. Breng alles al roerende op matig hoog vuur aan de kook. Kook de soep op zacht vuur tot de erwten door roeren uit elkaar vallen. De soep hoeft maar net te koken. Roer ¾ van een bosje peterselie erdoor en warm de soep nog even door. Rooster 75 gram grof gehakte cashewnoten met 1 theelepel komijn en wat versgemalen chilivlokken in een droge koekenpan. Schep de erwtensoep in wijde kommen en schep in het midden een flinke lepel yoghurt. Strooi de rest van de peterselie en de cashewnoten erover. ¹)

Erwtensoep versus snert

Snert is erwtensoep van de dag erna. De soep is opgesteven, zodat een pollepel rechtop in de pan kan blijven staan. Een beetje water erbij en je kunt de soep weer zachtjes opwarmen. Eigenlijk nog lekkerder dan dagverse erwtensoep. ²)

[ Bron: redactie | 'Het Keukenboekje' ¹) | 'De perfecte kok' ²) ]

[ Beeld: studio vanDam | Shutterstock.com ]