Oudhollandse erwtensoep

  • 6 personen
  • 125 min
  • waardering 7,8
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 500 g spliterwten
  • 500 g verse worst
  • 500 g platte ribben
  • 3 bouillonblokjes
  • 50 g roomboter
  • 250 g ui, in stukjes
  • 250 g prei, in stukjes
  • 250 g knolselderij, in stukjes
  • 1 bosje bladselderij, gehakt
  • voor erbij
  • roggebrood
  • katenspek, ontbijtspek, blank spek

Bereiden

Breng de spliterwten met 2½ liter water, de verse worst, de platte ribben en wat zout aan de kook. Haal zodra het water kookt het (vuile) schuim eraf en voeg de bouillonblokjes toe. Haal de platte ribben en de worst na ca. 90 minuten uit de pan.

Wrijf de spliterwten met het kookvocht door een zeef of een passe-vite (roerzeef).

Smelt in een andere pan de boter. Fruit de groenten even aan, voeg een halve liter water toe en breng het geheel aan de kook. Voeg de groenten en het vlees met het kookvocht toe aan de soep en breng hem op smaak met versgemalen peper.

Voeg als laatste de bladselderij toe. Serveer de soep met een puntje (Brabants) roggebrood, belegd met spek, bijvoorbeeld katenspek, ontbijtspek of blank spek.

Kookboek

Het recept 'Oudhollandse erwtensoep' is afkomstig uit het kookboek...

De perfecte kok

Marcus Polman

Hoe bak je de perfecte biefstuk, kook je het ideale ei of maak je de ultieme clubsandwich, Caesar salad of pasta? Journalist Marcus Polman zocht het uit... lees verder

© Mo'Media

Waardeer dit recept (65 stemmen)

Erwtensoep recept tips

Reacties op dit recept

  • FrancienVandaag de erwtensoep gemaakt, alleen wat aardappel er bij gedaan en de groente niet gebakken, was heerlijk.

    reageren

  • KittyMet de verse worst, wordt hier rookworst mee bedoeld?

    reageren

  • angelaVol vet. Veel ongezond.

    • RietAlles gezond, chips en friet dat is vet.

    reageren

  • HenrietteHmmm, nostalgie. Ik maak het ook altijd zo ongeveer, maar dan met hamschijf en rookworst, en stukjes aardappel. Mogen ze mij voor wakker maken.

    reageren

  • jennyAls je de erwtjes goed wast dan komt er geen schuim op.

    reageren

  • TomDe basis is redelijk, maar de groente aanbakken komt mij vreemd over. Spliterwten koken vanzelf stuk dus hoef je ze niet door een bolzeef te wrijven. Gebruik eens gedroogde groene erwten. Deze moeten één nacht weken. De volgende dag goed gaar koken en dan door een bolzeef wrijven met de achterkant van een soeplepel. Gooi velletjes met kookvocht weg.

    reageren

  • martinKlein teentje knoflook, en peen erbij klaar!

    reageren

  • marcusEergisteren erwtensoep gemaakt volgens jullie recept met enkele variaties, zoals de soepgroenten gekocht als een pakket erwtensoepgroenten. Voor het vlees hadden we varkenslappen, spek en verse worst. Het spek wilden we apart eten met roggebrrod. Gisteren hadden we een verjaardag waarbij de soep zou worden gegeten. Tot onze schrik was de soep voledig verzuurd en niet meer te eten. Alles weg moeten doen. Wat kan de oorzaak zijn en hoe te voorkomen?

    • redactie okoko receptenErwtensoep die te langzaam afkoelt wordt zuur. Laat erwtensoep in huis afkoelen door het deksel van de pan te doen en de pan in een gootsteen met koud water te zetten. Of zet - als het echt koud weer is - de pan met het deksel erop een paar uur of een hele nacht buiten.

    • PeterMeest voorkomende oorzaak van het zuur worden van de soep is het meerdere malen proeven met dezelfde lepel. Zodra je de lepel in je mond doet dan komen er enzymen op de lepel en die breken als geen ander de zetmeel af.

    reageren

  • willyTip van een echte kok, groenten moeten gaar zijn dus nooit op het laatst toevoegen, snel terugkoelen met een metalen lepel erin dat geleidt de warmte weg, werkt echt perfect en echt koud zetten in de schuur of buiten (let op dieren) of op een keldervloer en later in de koelkast.

    reageren

  • yvonneOp Youtube staat een reuze goed recept. Is wel voor heel veel soep, maar geeft een prima richtlijn. Gebruik vooral de wortel peterselie is een witte wortel, heel geurig. Aanrader!

    reageren

  • RobSoep waarbij je blokjes gebruikt is geen soep, begin eens gewoon bij de basic van een goede bouillon. Daarmee begin je pas over soep te praten.

    reageren

  • CarolineDeze erwtensoep precies volgens recept bereid voor 20 personen. Iedereen vond het heerlijk!

    reageren

  • FritsZelf gebruik ik altijd de helft gedroogde groene erwten (12 uur weken) en de helft spliterwten. 80 gram van het een en 80 gram van het andere per liter water. De groene erwten geven een steviger bite. De soep wordt dan niet zo gladdig. Voor dat echte zwoele, smeuïge mondeffect gebruik ik een in de lengte gekloofde varkenspoot. De bindkracht daarvan is geweldig en het geeft een fluwelige smaak.

    reageren

  • EllyIk maak hem ook ongeveer zo, maar doe er niet zoveel vlees in. Ik bak speklapjes in dobbelsteentjes uit en kook ze dan met de erwten mee, wel niet het spekvet gebruiken dat bewaar ik en doe bv een beetje gebruiken voor een eitje te bakken of door een ander stamppotje ipv boter.

    reageren

  • JoopIk ken wel smakelijkere recepten voor erwtensoep. Zal dit op zeker nooit gebruiken.

    reageren

  • jettieGebruik in de soep eens Amerikaanse soepgroente ook erg lekker, kan in alle soepen en geeft een heerlijke smaak. En varkensstaartjes en varkenshakken ook heerlijk voor in de erwtensoep.

    reageren

  • DVoor de platte rib hebben wij ooit schouderkarbonade aangeraden gekregen, erg goed. Ik mis in het recept de winterwortel. En voor iedereen die het wil horen: rookworst is de pest voor erwtensoep (Unox-fabeltje).

    reageren

  • TjitskeIk gebruik altijd 1 pak groene erwten en 1 pak spliterwten. De groene eerst geweekt gedurende 1 nacht. Verder voeg ik bij de genoemde groente nog wortel toe. Voor vlees neem ik verse worst, ribstukjes en friese droge worst. De droge worst het laatste half uur mee laten koken en even gaatjes in prikken. We eten hier van en de rest doe ik in de vriezer. Buiten of in de garage afkoelen gaat 't snelst

    reageren

  • andreMooi recept, maar de allerbeste erwtensoep komt van Yolanda van der Jagt. Probeer maar eens uit. Groeten van hobby kok Andre.

    • redactie okoko receptenAls je doelt op Yolanda van der Jagts recept 'Erwtensoep met chorizo', dan vind je dat terug bij het overzicht van alle erwtensoep recepten.

    reageren

  • IngemarSoep moet zo gelijkmatig mogelijk afkoelen. Op het balkon, in de pan op een omgedraaide lepel is een oeroude keukentip.

    reageren

  • GerardOud Hollandse erwtensoep moet met varkenspootjes. Heb je meteen bouillon en dus geen bouillonblokjes. Natuurlijk is het vet: het is een wintersoep voor mensen die hard in de natuur moesten werken... Iedere echte slager kan je varkenspootjes leveren: het kost haast niks, omdat de meeste Nederlanders het eng vinden... Net als varkensoor, het meest verrukkelijke stukje varken dat er is.

    • MaraEindelijk eens iemand die ook varkenspootjes vermeldt.

    reageren

  • jettieHoi Gerard, ik ben het helemaal met je eens, in echte boeren erwtensoep hoort varkenspoten en varkensstaartjes. Dat is echte winterkost.

    reageren

  • BartHoi allemaal, een recept is en blijft een leidraad. Iedereen kan er zijn eigen karakter aangeven en het is natuurlijk een vrije keus een recept wel of niet te gebruiken. Elk recept is een goed recept en over smaak valt nog steeds niet te twisten. Veel kookplezier.

    reageren

  • marjonIn erwtensoep hoort echt geen ui dat is typisch west fries. Vind het zo zonde van de smaak. Maak het wel op mijn oma's manier.

    reageren

  • GerardEven nog zaniken tegen Peter; het is het zetmeel, niet de zetmeel... en naar mijn idee kan er wel uit, maar geen knoflook in erwtensoep... in Groningen gaat er wat verse worst doorheen... erg lekker. maar inderdaad zelf bouillon maken. kost niks, is minder zout en veel lekkerder...

    reageren

  • NicoZinloze discussie over wat er wel en niet in behoort. Het is gewoon een kwestie van smaak en familie en/of streektraditie. Het enige onzinnige in het recept zijn de bouillonblokjes die toegevoegd worden. Als je in staat bent om zelf erwtensoep te maken kan je ook zelf eerst een bouillon maken.

    reageren

  • carlaOp zoek naar mijn eigen erwtensoep recept stuitte ik op dit recept, maar bovenal op al die reacties. Leuk en reuze leerzaam. Ik heb genoten. (voorpret) ;-)

    reageren

  • AndréWat jammer dat de titel van dit recept fout is. Want Oud Hollandse Erwtensoep bestaat niet, vroeger heette het snert en dat is dit dus niet. Dit is gewoon erwtensoep zonder enige binding met het verleden. Als ik snert maak doe ik het op de manier die ik van mijn overgrootmoeder geleerd heb. Dat recept is al meer dan 100 jaar oud en nog steeds even lekker.

    reageren

  • greHoe maak je dan een lekkere bouillon voor erwtensoep, ik gebruik inderdaad bouillonblokjes maar dat geef niet dat lekker ouderwetse smaakje.

    reageren

  • HansHeerlijk! Heb er een paar aardappels, wortel en knoflook bijgedaan. Rookworst ipv verse worst (aan einde toevoegen).

    reageren

  • MabelLeuke reacties! Ik heb eens wat gezocht in mijn kookboeken en wat me enorm opvalt is dat het recept door de jaren heen nauwelijks is veranderd; van Manden (1895) tot nu gaat er vrijwel hetzelfde in. (En ook toen al heette het 'erwtensoep'.) Alleen de rookworst is er pas zo'n vijftig jaar geleden bij gekomen. Je moet wel van goeie huize komen wil je aan zo'n klassieker nog echt wat verbeteren.

    reageren

  • arie600 gram fricandeau meekoken, en dat in stukjes op een bruine boterham met mosterd. Dan heb je een complete maaltijd met de erwtensoep!

    reageren

  • liaIk pak 500 gram schouderkarbonade, 300 gram fricandeau en 500 gram speklap aan een stuk, twee bouillonblokjes, twee preien, twee winterwortels, knolselderij in blokjes en de Unox rookworst, peper, zout, een beetje Maggie en dit is een heerlijke erwtensoep. Maak elke winter zestig liter.

    reageren

  • MarianneHoera, eindelijk een paar mensen die echt oudhollandse snert maken. Met varkenspoten, wordt ie meteen lekker dik. En dan rookworst van de .... plus een flink stuk mager gerookt spek erin. Roggebrood erbij en smullen maar.

    reageren

  • RutgerMet alle respect, slecht recept: 3 bouillonblokjes, waarvoor zoveel zout? Ik doe er helemaal geen zout in. Namelijk, de (knol)selderij, prei en ui geven al meer dan genoeg (zoute) smaak. En je kan beter naderhand wat toevoegen. Verder, nodeloos ingewikkeld. Gewoon alles in een pan en circa 2 uur zachtjes laten koken, dus geen boter om groente te fruiten! Zeven is ook niet nodig. Succes.

    reageren

  • AidaTe vet, te zout, te veel ingredienten.

    • JacobTja, een ouderwetse erwtensoep hoort een beetje vet te zijn, te zout is een kwestie van smaak en alle ingrediënten horen er nu eenmaal in...

    reageren

  • JoskaIk begrijp niet zo goed waarom er zoveel discussie is over dit erwtensoep recept. Het is misschien voor sommigen iets te veel aan de zoute kant, maar zo lekker hoog op smaak dat valt bij ons thuis prima in de smaak! En anders is het gewoon een kwestie van 1 of een half bouillonblokje minder in de soep doen. Zoals al eerder iemand meldde: een recept is niets meer of minder dan een leidraad en daar kun je zelf naar eigen smaak op variëren.

    reageren

  • Barbara-JaneIk maak altijd Indische erwtensoep. In Oost-Java aten wij het altijd zo: # Kippenbouillon trekken (heb je weinig tijd, dan maak je het met boullionblokjes). # Neem mung-bonen (toko; ook bekent als ”katjang-idjoe” = groene boontjes; daar wordt ook taugé van gemaakt) # Fijne soepgroenten erbij en zachtjes stuk laten koken. # Voor het opdienen knakworstjes toevoegen, peper, nootmuskaat, (zout). Maak het jezelf niet te moeilijk: hanteer de hoeveelheden erwten en groenten zoals je gewend bent, het is net zo lekker, maar is lichter verteerbaar... Aanrader!!??

    reageren