Koude amandelsoep met druiven

  • 4 personen
  • 25 min
  • waardering 7,5
  • Voorgerecht
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 50 ml amandelmelk
  • 1 dikke snee casinobrood
  • 2 teentjes knoflook, ongepeld
  • 160 g blanke amandelen
  • 125 ml olijfolie
  • 60 ml wittewijn- of sherryazijn
  • voor de topping
  • 3 teentjes knoflook, gepeld
  • 2 theelepels citroensap
  • snufje suiker
  • 80 ml olijfolie
  • 2 groene amandelen (optioneel; o.a. Turkse winkel)
  • 180 g pitloze witte druiven

Bereiden

Doe de amandelmelk met 50 ml water in een pan. Breng aan de kook en zet het vuur uit. Snijd de korstjes van het brood en gooi weg. Laat het brood 2 minuten in de gekookte amandelmelk weken. Druk de overtollige melk uit het brood en laat de melk afkoelen.

Bak de knoflook (ongepeld) zonder vet 4 minuten in een koekenpan op middelhoog vuur en schud de pan voortdurend zodat de knoflook gelijkmatig bruint. Haal de pan van het vuur en laat iets afkoelen. Pel de knoflook en verwijder eventuele verbrande plekjes.

Doe de blanke amandelen, het geweekte brood, de geroosterde knoflook en 1 theelepel zout in een keukenmachine en hak tot een fijne pasta. Meng de olie er langzaam door, gevolgd door de amandelmelk en 200 ml koud water. Schenk de soep in een grote kom en roer de azijn erdoor. Zet 30 minuten in een koelkast.

Maak nu de topping. Snijd de knoflookteentjes in de lengte in ongeveer 18 dunne plakjes. Besprenkel met citroensap en bestrooi met suiker.

Verhit de olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Doe een druppel water bij de olie. Als de olie sist, is deze op temperatuur. Bak de plakjes knoflook in 3 minuten goudbruin. Schep de knoflookchips met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Snijd de groene amandelen in kwarten en halveer de druiven. Verdeel de amandelsoep over vier kommen. Garneer met de gehalveerde druiven, de stukjes amandel, de knoflookchips en een paar druppels olijfolie. Serveer gekoeld.

Extra benodigd

Keukenmachine

Kookboek

Het recept 'Koude amandelsoep met druiven' is afkomstig uit het kookboek...

Anatolië

Somer Sivrioglu & David Dale

Met dit rijk geïllustreerde kookboek ontdek je de avontuurlijke Turkse keuken. Somer Sivrioglu en David Dale beschrijven en tonen 140 traditionele en eigentijdse... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Overige soep recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!