Warme yoghurtsoep (yayla corbasi)

  • 6 personen
  • 45 min
  • waardering 8,5
  • Voorgerecht
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 50 g rijst
  • 50 g gedroogde groene linzen
  • 50 g gerst
  • 50 g gedroogde kikkererwten, 6-8 uur geweekt in koud water
  • 500 ml yoghurt
  • 1 ei
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 theelepels zout
  • sap van 1 citroen
  • 40 ml olijfolie
  • 3 eetlepels gedroogde munt

Bereiden

Was in aparte kommen de rijst, linzen, gerst en kikkererwten grondig.

Kook de geweekte kikkererwten 30 minuten in ruim water. Voeg de groene linzen toe en kook nog eens 30 minuten. Giet af en zet opzij.

Doe de yoghurt in een mengkom en voeg het ei, de bloem, het zout en citroensap toe. Meng tot een gladde massa. Voeg 250 ml water toe en meng nog eens goed. Giet over in een soeppan en voeg nog eens 1½ liter water toe. Breng het geheel al roerend aan de kook. Het is heel belangrijk om continu te blijven roeren tot het kookt om schiften te voorkomen.

Voeg de rijst, linzen, gerst en kikkererwten toe en kook 30 minuten op zacht tot middelhoog vuur. Controleer of alles gaar is.

Verwarm in een steelpan de olijfolie en voeg de gedroogde munt toe. Giet de warme muntolie bij de soep, roer kort door en serveer de soep in kommen.

Tips

Gebruik voorgekookte peulen om de bereidingstijd te verkorten. De volgende dag zul je zien dat de soep wat dikker is geworden. Doe er bij het opwarmen wat water bij om de soep weer te verdunnen.

Opmerking

Dat yoghurt een veelgebruikt ingrediënt is in de Turkse keuken, is algemeen bekend. Dat is ook niet gek, want yoghurt vindt zijn oorsprong bij de nomadische Turkse volkeren uit Centraal-Azië. In Europa maakte men kennis met yoghurt in 1542, toen koning Frans I van Frankrijk vreselijk ziek werd en steeds verder afzwakte. Niets hielp, tot de Ottomaanse sultan Suleyman I een arts en wat yoghurt naar de zieke staatsman stuurde. Dit deed wonderen en de koning knapte weer op. De yoghurt maakte hiermee zijn entree in Europa en is nu niet meer weg te denken. Deze yayla corbasi heeft yoghurt als basis en wordt verder verrijkt met peulvruchten, rijst of bulgur.

Kookboek

Het recept 'Warme yoghurtsoep (yayla corbasi)' is afkomstig uit het kookboek...

Het lekkerste uit Turkije

Hilal Kayis Sungur

'Het lekkerste uit Turkije' is dé culinaire bucket list: als je het land wilt kennen, móet je deze gerechten maken en eten. Het boek bevat 60 recepten van zowel alom bekende Turkse klassiekers (lahmacun!) als verrassende streekgerechten... lees verder

© Fontaine Uitgevers. Beeld: Saskia Lelieveld

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Overige soep recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!