Nigella Lawson: minestrone

 • 4 personen
 • 50 min
 • waardering 8,1
 • Hoofdgerecht
 • Italiaans
 • Vegetarisch

Ingrediënten

 • 2 eetlepels (30 ml) basilicumolie of gewone olijfolie
 • 1 prei, schoongemaakt, in de lengte gehalveerd, dan in dunne plakjes gesneden
 • 1 courgette, geschild, in de lengte in vieren gesneden en dan gehakt
 • 225 g witte, lente- of savooiekool, geschaafd
 • 50-75 g haricots verts, afgehaald en gehalveerd
 • 1 liter groentebouillon (van bouillonpoeder of van een blokje), bij voorkeur biologisch
 • 100 g soeppasta, bijvoorbeeld ditalini
 • 1 eetlepel (15 ml) droge witte vermout of witte wijn (desgewenst)
 • geraspte Parmezaanse kaas, voor erbij

Bereiden

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en roerbak hierin met een houten lepel de stukjes prei en courgette ongeveer 5 minuten op matig vuur. Doe er de geschaafde kool en de gehalveerde haricots verts bij en laat die 5 minuten meebakken. Roer in die tijd zo nu en dan.

Maak de bouillon met kokend water, giet de hete bouillon in de pan (en voeg er de korsten Parmezaanse kaas aan toe als je die hebt - zie de opmerking onderaan het recept), laat de zaak aan de kook komen, zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en houd de soep 20 minuten tegen de kook aan. Vis er dan de parmezaankorsten uit.

Breng de soep zonder deksel op de pan weer aan de kook, strooi er de pasta in en laat die ongeveer 10 minuten meekoken, of zo lang als op de verpakking vermeld staat. In tegenstelling tot gewone pasta moet soeppasta, althans in mijn boek, nooit al dente zijn.

Roer wanneer de pasta gaar is de vermout of witte wijn (Federico Fellini placht whisky in zijn minestrone te gieten) erdoor, laat die een paar seconden met de soep meekoken, zet dan de pan van het vuur, voeg zout en peper naar smaak toe en laat de soep minstens 10, maar maximaal 40 minuten afkoelen, zodat de minestrone, wanneer je hem eet met wat geraspte Parmezaanse kaas erop gestrooid, eerder lekker warm dan echt heet is. Ik laat hem het liefst de maximumtijd staan, wanneer je eigenlijk over een sappige, maar stevige pastapot van bijna kamertemperatuur kunt spreken. De hemel. Of il paradiso.

Tips

De soep kan 1-2 dagen van tevoren gemaakt worden. Doe de soep over in een niet-metalen kom om af te koelen. Dek de kom af en zet hem in de koelkast. Warm hem op laag vuur op, terwijl je zo nu en dan roert, tot hij gloeiendheet is. Laat hem voor het serveren iets afkoelen. Je kunt de afgekoelde soep in een luchtdichte verpakking tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Laat hem in 24 uur in de koelkast ontdooien en warm hem op zoals hierboven beschreven.

Opmerking

'Dit is een fantastisch gerecht voor de maandagavond, gemakkelijk te maken na een snelle rooftocht door de koelkast. Elke groentesoep is een mooie manier om af te komen van prei of courgette die al een beetje te lang gelegen heeft, en andere stukjes en beetjes groenten waarvan je te weinig hebt om ze op zichzelf te gebruiken, maar deze Italiaanse versie is mijn favoriet. Het is ook de moeite waard om hier te vermelden dat je, mocht je een grote collectie pastasoorten hebben - maar van allemaal zo weinig dat ze niet echt genoeg zijn voor een fatsoenlijke portie - ze met zijn allen in een diepvrieszak kunt stoppen en ze kort maar heftig met een deegroller kunt slaan, zodat je een eigengemaakte pastina mista hebt om in soep te doen wanneer je daar behoefte aan hebt. En als je aan het einde bent van een stuk Parmezaanse kaas, stop de korst dan in een diepvrieszak en leg hem in de vriezer (maximaal 3 maanden) tot je deze soep maakt. Doe hem bevroren en al in de pan waarin je de minestrone kookt, om zijn intens hartige smaak aan de soep af te geven. Ik vind dat de verse groenten en pasta voedzaam genoeg zijn, maar als je de soep substantiëler wilt maken kun je er altijd uitgelekte peulvruchten uit blik of wat groenten uit de diepvries aan toevoegen, als je dat wilt, nodig vindt of in huis hebt. Natuurlijk verwacht ik niet dat jij aan het einde van het weekend, of wanneer dan ook, precies dezelfde groenterestjes over hebt, dus gebruik hieronder genoemde hoeveelheden en soorten alleen als leidraad.' - Nigella Lawson

Kookboek

Het recept 'Nigella Lawson: minestrone' is afkomstig uit het kookboek...

Keuken

Nigella Lawson

'Keuken' zit tjokvol recepten van maaltijden die we met onze vrienden en familie willen delen. Voor het eerst vertelt Nigella wat ze met kliekjes doet en deelt ze haar... lees verder

© Uitgeverij Contact

Waardeer dit recept (10 stemmen)

Minestronesoep recept tips

Reacties op dit recept

 • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!