Minestronesoep recepten

Minestronesoep

Minestronesoep

Minestrone is een Italiaanse groentesoep met pasta of rijst. In Italië begint men de maaltijd graag met een minestra (groentesoep), een minestrina (een wat lichtere soep) of een minestrone met het erbij behorende garnituur van pasta (dikwijls een aantal soorten of alleen macaroni) of rijst (vooral in Milaan).

Variatie

De variatie aan groenten is het kenmerkende van dit gerecht en varieert per streek. In Toscane zitten er altijd witte bonen in, samen met doperwtjes, selderij, courgettes, prei, uien, aardappels, tomaten en wortelen. ln Genua wordt de soep gemaakt van pompoen, kool, tuin bonen, courgettes, bruine bonen, selderij en tomaten, en gegarneerd met drie soorten pasta. In Venetië zitten er pasta en witte bonen (pasta e fagioli) in de minestrone. In het algemeen hoort er pesto bij. In andere streken wordt de minestrone op smaak gebracht met knoflook en geurige kruiden en geserveerd met een apart schaaltje geraspte kaas.

Minestronesoep uit Florence

Kook 300 g gedroogde en geweekte witte bonen in koud water met 1 teentje knoflook, een bosje salie en 1 eetlepel extra vergine olijfolie gaar. Draai de helft van de bonen in een groentemolen tot puree en wrijf die door een zeef. Maak 250 g courgettes schoon zonder ze te schillen, haal 250 g sperziebonen af, dop 250 g doperwten, schil 250 g wortelen, 250 g meirapen en 250 g aardappels en maak 150 g koolbladeren schoon. Snijd de courgette en aardappels in flinke blokjes en snipper de wortel en raap; snijd de sperziebonen klein. Blancheer de koolbladeren 5 minuten in kokend water, spoel ze onder de koude kraan af en laat ze uitlekken. Doe de wortel bij de hele bonen en voeg 10 minuten later zout, peper, 2 eetlepels olijfolie, sperziebonen, doperwten, knolletjes, aardappel en kool toe. Breng alles weer aan de kook en voeg 250 g in blokjes gesneden tomaten en een handvol gebroken macaroni toe. Doe er ook de bonenpuree bij en laat alles nog 10 minuten pruttelen. Knip een flink greepje basilicum fijn en roer het door de soep. Dien hem gloeiend heet op.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' ]

[ Beeld: Agnes Kantaruk | Shutterstock.com ]