Pompoensoep 'Paul Bocuse'

 • 4 personen
 • 120 min
 • waardering 7,7
 • Voorgerecht
 • Frans
 • Vegetarisch

Ingrediënten

 • 1 kleine pompoen, ca. 1,75-2 kg
 • 400 ml crème fraîche
 • 1 teentje knoflook, gehakt
 • 150 g gruyère of beaufort, vers geraspt

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd het bovenste kwart van de pompoen af om als deksel te gebruiken, en houd het apart. Schraap met een lepel de pitten en draden eruit. Breng de crème fraîche samen met de knoflook, zout en peper tegen het kookpunt aan. Haal de pan van het vuur, doe er een deksel op en laat 20 minuten staan.

Haal de crème fraîche door een zeef die je boven op de uitgeholde pompoen zet. Meng de kaas erdoor. Zet het deksel op de pompoen en leg hem in een braadslee. Zet de braadslee 1½-2 uur in de oven tot het vruchtvlees van de pompoen gaar is wanneer je er met een vork in prikt en de schil aan de buitenkant mooi glanst. Ais de schil te bruin wordt, moet je de oven op een lagere stand zetten.

Opmerking

Ik kwam dit recept voor het eerst tegen achter in het boek 'Great Chefs of France' van Quentin Crewe en Anthony Blake. Het is het enige boek dat ik in één adem heb uitgelezen. Hier komt het originele recept dat ooit verscheen als onderdeel van een kerstkaart die de beroemde chef-kok Bocuse aan zijn vrienden stuurde:

Soupe de courge à la crème

'De pompoen is een groente die je niet links moet laten liggen. Je kunt hem gratineren en er soep van maken. Hier volgt een heerlijk recept. Snijd het bovenstuk af van een pompoen die 4-5 kilo weegt, zodat hij eruitziet als een soepkom. Schep de pitten eruit en vul de pompoen voor driekwart, afwisselend met lagen gebakken croutons en geraspte gruyère. Voeg zout en peper toe en vul de rest op met room. Leg hem twee uur in een hete oven en zet hem dan op tafel. Haal daar voorzichtig het vruchtvlees los met een lepel. Roer dan het vruchtvlees door de soep en dien op.'

In de loop van de jaren heb ik een beetje op dit recept gevarieerd maar ik heb nooit zo'n grote pompoen gebruikt als Bocuse voorstelt. Ook heb ik gemerkt dat croutons de soep te dik kunnen maken, maar aan de andere kant kwam het ook voor dat met alleen maar room en gruyère de soep te dun werd. Hoe dan ook, de laatste methode levert een heerlijke soep op. Of je het nou echt een soep moet noemen of een 'gebakken pompoen met kaas en room' is weer een andere kwestie. In ieder geval is er voldoende ruimte om te experimenteren. Welke methode je ook gebruikt, ik zou zeggen bonne chance! Het bovenstaande recept is mijn bescheiden poging.

Kookboek

Het recept 'Pompoensoep 'Paul Bocuse'' is afkomstig uit het kookboek...

De vegetarische optie

Simon Hopkinson

'De vegetarische optie' is een kookboek boordevol gerechten zonder vlees of vis - voor wie eens een dagje zonder wil. Simon Hopkinson laat zien dat je met... lees verder

© Inmerc

Waardeer dit recept (40 stemmen)

Pompoensoep recept tips

Reacties op dit recept

 • eIn 1993 heb ik oud en nieuw in Frankrijk gevierd, dat hield in de hele nacht eten en drinken (werd gezegd dat dat de franse traditie is) we kregen ook een pompoen uit de oven met een soep erin. Heerlijk. Het recept zou me nog nagestuurd worden, nooit meer ontvangen.Ik wist niet hoe de soep gemaakt was. En nu heb ik het recept toch via okoko. Ik ga vrienden uitnodigen en hen verrassen. Bedankt!

  reageren

 • DavidTwee keer geprobeerd, twee keer mislukt. Is het niet eenvoudiger om een pompoen uit te hollen, de soep in een pan te maken en daarna eventueel in de pompoen te serveren? Ik ben absoluut geen goede kok, dus het kan ook aan mij liggen.

  reageren

 • DienkeIk mis in je recept wanneer je het cremefraiche mengsel er in moet doen? In het recept van Bocuse staat het wel. Lijkt me ook knap ingewikkeld, maar aangezien ik binnenkort zelf veel eetbare pompoenen heb is ieder recept welkom en het proberen waard...

  reageren

 • RinseGisteren geprobeerd. Wat een heerlijk gerecht!!! Had er knoflookcroutons doorgedaan, waardoor het wel erg dik werd, maar de smaak was uitstekend en het is erg leuk om het in de pompoenschil op te dienen. Mijn gasten en ik hebben genoten! Rinse

  reageren

 • AdaOmdat ik geen geschikte pompoen kon vinden, bedacht ik het volgende: 4 kleintjes, verder het bovenstaande recept (wel iets korter in de oven) en iedereen had z'n "eigen" soepkom aan tafel. Zie ook de foto op m'n blog adavanderlindenculiblog.

  reageren

 • C.Cees van Mourik. Als je een biologische pompoen neemt, die wast en met schil in stukjes snijdt, dan uitje fruiten, teentje knoflook, stukken pompoen erbij. Als alles goed heet is water erbij, (niet teveel) en in de oven 100 graden. Twintig minuten. ooie schil. Nu de staafmixer erdoor, eventueel een beetje water erbij maar het moet dik blijven. Nu in ovenschotel met croutons en kaas, in laagjes.

  reageren

 • FredPompoen onthoofd zoals in het recept van Bocuse. Pitten er uit geschept en bewaard voor op een brood. Met een lepel, zoveel mogelijk van de binnenkant geschraapt en tot moes gemalen. Room en zelfgemaakte kippenbouillon, met de gemoeste pompoen 5 minuten zachtes laten simmeren. De verhouding, 1 op 1 op 1. In de pompoen gieten en serveren. Niet te dik en niet te dun voor een soep, maar wel romig.

  reageren