Pompoensoep recepten

Zie ook

Pompoensoep

Pompoensoep

Snijd een pompoen van 750 g in parten en verwijder met een lepel alle pitten. Snijd de pompoen met schil en al in dobbelsteentjes. Breng in een pan met een bodem water de blokjes pompoen aan de kook. Temper het vuur en leg het deksel op de pan, laat de pompoen zachtjes koken. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit hierin 2 gesnipperde uien. Doe de gefruite uien bij de pompoen in de pan, voeg er een laurierblad en 1 theelepel geraspte verse gemberwortel aan toe. Laat het geheel 30 minuten koken. Pureer de massa met een roerzeef of keukenmachine, breng de pompoensoep op smaak met zout en verdeel de soep over 4 voorverwarmde borden.

Pompoensoep recept

Schil een pompoen, verwijder zaadlijsten en zaden en snijd het vruchtvlees in blokjes van 3 cm (u hebt 800 g nodig). Schil 200 g aardappels, was ze en snijd ze in blokjes. Maak 2 preien schoon en snijd ze in ringen. Smoor de ringen prei in 15 g boter, laat ze hun vocht afstaan, voeg de blokjes pompoen en aardappel toe en giet er zo veel vocht bij dat alles net onderstaat. Doe er zout bij en laat alles 20 minuten met een deksel op de pan pruttelen. Roer er 100 ml slagroom door, laat alles nog 10 minuten pruttelen en pureer het met de (hand)mixer. Breng de soep met wat versgemalen peper en geraspte nootmuskaat op smaak. Bak 60 g broodcroutons in 15 g boter goudbruin. Voeg weer 100 ml room bij de soep en pureer nogmaals. Dien de pompoensoep gloeiend heet op en geef er de croutons en 80 g geraspte gruyère bij. ¹)

[ Bron: 'Margriet kookboek' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

[ Beeld: Lisovskaya Natalia | Shutterstock.com ]