Engels-Indiase tomatensoep

  • 4 personen
  • 55 min
  • waardering 8
  • Voorgerecht
  • Indiaas
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 15 g boter
  • 2 theelepel plantaardige olie
  • 1 groot laurierblad
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 1 grote wortel, in plakjes
  • 1 stengel bleekselderij, in plakjes
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 10 g verse gember, grof gehakt
  • 1 eetlepel maïzena
  • 650 g rijpe tomaten, gehakt
  • 1½-2 theelepels suiker (afhankelijk van de tomaten)
  • 1½-2 theelepels versgemalen zwarte peper
  • 100 ml melk
  • voor het knoflookbrood
  • 30 g verse koriander, blaadjes en steeltjes
  • 3 eetlepels plantaardige olie
  • 1 klein teentje knoflook
  • 4 sneden brood (platbrood of stokbrood) diagonaal gesneden

Bereiden

Verhit de boter en olie in een grote braadpan en bak het laurierblad 20 seconden. Doe de ui erbij met de wortel, bleekselderij, knoflook en gember. Leg het deksel op de pan en verwarm alles 10-12 minuten op laag vuur tot de groenten zacht zijn en de ui verkleurd is.

Roer de maïzena erdoor en verwarm die 1-2 minuten, hij mag niet verkleuren. Voeg de tomaten toe met de suiker, zout naar smaak en de zwarte peper en verwarm alles 20-30 minuten, of tot de tomaten tot dikke puree zijn ingekookt. Besteed dan 5-6 minuten aan het bruinen van de massa, dat geeft diepte aan de smaak.

Maak intussen het knoflookbrood. Meng met een blender of staafmixer de koriander, de olie, de knoflook en het zout tot een grove pasta waarin nog stukjes koriander zichtbaar zijn. Verhit een geribbelde grillpan. Gril het brood zonder het te bewegen nadat je het in de pan hebt gedaan, zodat er gebrande strepen zichtbaar worden. Draai het om en doe hetzelfde met de andere kant. (Je kunt dit ook in de oven doen.) Neem het uit de pan en bestrijk het royaal met de koriander-knoflookolie.

Verwijder het laurierblad uit de soep en pureer die glad met een beetje water. Voeg de melk toe en zo veel water dat een mooie, romige soep ontstaat. Breng hem aan de kook en serveer met het brood.

Extra benodigd

Blender of staafmixer

Kookboek

Het recept 'Engels-Indiase tomatensoep' is afkomstig uit het kookboek...

De Indiase keuken van Anjum

Anjum Anand

Aan de hand van meer dan 100 eenvoudige maar overheerlijke gerechten neemt Anjum ons mee op een culinaire rondreis door haar betoverend mooie vaderland... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (32 stemmen)

Tomatensoep recept tips

Reacties op dit recept

  • PaulHeerlijke soep, meerdere wortels en bleekselderij erdoor kan zeker geen kwaad en maakt de soep alleen maar rijker....

    reageren

  • MichielEen redelijk lekkere soep, maar zeker niet geweldig! Het was erg zoet, waarschijnlijk door de rijpe tomaten en de zoete wortel. De nasmaak van gember en peper was wel heel erg lekker.

    reageren

  • estherIk volg Michiel. Zeker niet slecht, maar ik zou deze soep niet opnieuw maken.

    reageren

  • AnnemarijnIk heb met de ui wat rode curry pasta mee gefruit, daarna in plaats van laurier wat djeroek poeroet blaadjes toegevoegd. Heerlijke soep!

    reageren

  • EllenLekkere soep, heb er wel meer tomaten, uien en knoflook in gedaan, aangezien ik altijd voor veel mensen kook... enkele bouillonblokjes en wat paprikapoeder ;) kortom een beetje van mezelf en een beetje van een ander (altijd leuk)

    reageren