Vissoep (zuppa di pesce)

  • 4 personen
  • 75 min
  • waardering 7,8
  • Voorgerecht
  • Italiaans
  • Vis

Ingrediënten

  • 200 g inktvis
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
  • 1 wortel, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 venkelknol, in dunne plakken
  • 125 ml droge witte wijn
  • 400 g tomaten uit blik, gehakt
  • 250 g coquilles, schoongemaakt
  • voor de visbouillon
  • 300 g stevige witvisfilets, zoals zeeduivel, mul, kabeljauw of zeebaars, ontveld en in grote stukken (bewaar de graten)
  • 12 grote garnalen
  • 1 kleine ui, grof gehakt
  • 1 wortel, grof gehakt
  • 15 g peterselie, grof gehakt
  • voor de crostini
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 4 sneetjes ciabatta of ander landbrood

Bereiden

Bereid de visbouillon als volgt: spoel de graten in koud water en verwijder bloed of ingewanden. Pel de garnalen en verwijder hun darmkanaal. Doe de graten en garnalenschillen in een grote pan en zet ze net onder water. Breng ze tegen de kook aan en schep het schuim van de bovenkant. Doe de ui, wortel en peterseliestelen erbij en houd alles 20 minuten tegen de kook aan. Zeef de inhoud van de pan. U hebt 1½ liter bouillon nodig; als er te weinig is, voegt u een beetje water toe; als u te veel hebt, laat u de bouillon nog wat inkoken.

Verhit de olie in een grote braadpan en bak ui, selderij, wortel, knoflook en peterselie op laag vuur in 5-6 minuten zacht (niet bruin). Voeg een snufje cayennepeper toe en maak het geheel af met zout en peper. Roer de venkel erdoor en bak alles 2-3 minuten. Doe de witte wijn erbij, draai het vuur hoger en bak tot de wijn opgenomen is. Roer de tomaten erdoor, voeg de visbouillon toe en breng de saus aan de kook. Draai het vuur laag en laat de saus 20 minuten zachtjes stoven.

Leg de inktvis plat neer, met het vel naar boven, en snijd hem diagonaal kruislings in maar niet door. Snijd hem dan diagonaal in repen. Doe de stukken vis en inktvis in de pan en stoof ze 1 minuut. Voeg de coquilles en garnalen toe en stoof alles nog 2 minuten.

Verhit olijfolie en de geperste knoflook in een grote koekenpan op matig vuur. Leg de stukken brood erin en bak beide kanten goudbruin. Leg de crostini's in vier voorverwarmde kommen. Schep de vissoep eroverheen en serveer direct.

Kookboek

Het recept 'Vissoep (zuppa di pesce)' is afkomstig uit het kookboek...

Smakelijk Italië

Sophie Braimbridge & Jo Glynn

'Smakelijk Italië' neemt je mee op een culinaire reis door een land dat met hart en ziel van eten houdt. Reis mee naar de keukens van Sicilië, de kaasmakerijen van Napels... lees verder

© De Lantaarn

Waardeer dit recept (12 stemmen)

Vissoep recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!