Crème brûlée met gekarameliseerde ananas

  • 2 personen
  • 30 min
  • waardering 8,5
  • Nagerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 250 ml haverroom
  • merg van 1 vanillestokje (bewaar de vanillepeul)
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • 2 theelepels maïzena
  • 100 ml amandelmelk
  • 2 theelepels kristalsuiker + 3 eetlepels extra voor suikerlaagje
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 3 ananasschijven (blik), uitgelekt
  • 2 eetlepels amandelschaafsel, geroosterd, ter garnering

Bereiden

Verwarm de haverroom samen met het vanillemerg en de peul in een steelpannetje op laag vuur.

Meng het custardpoeder en de maïzena met 2 eetlepels van de amandelmelk en meng door met een garde tot het egaal is. Mix er nu de rest van de amandelmelk door.

Voeg het amandelmelkmengsel met een snuf zout en 2 theelepels kristalsuiker toe aan de steelpan. Vis de vanillepeul eruit. Verhoog het vuur tot middelhoog en roer het geheel door tot de suiker is opgelost en de crème is ingedikt. Verdeel over 1 grote, of meerdere kleine schaaltjes en laat 2 uur afkoelen op het aanrecht.

Dep de ananas na het uitlekken goed droog met een schone theedoek of keukenpapier. Verhit een kleine koekenpan en strooi de basterdsuiker over de bodem. Zodra de suiker begint te borrelen, leg je de ananasschijven in de pan. Beweeg ze voorzichtig en draai de schijven na 1 minuut om. Karamelliseer ze nog 1 minuut in de basterdsuiker. Haal ze uit de pan en laat ze op een bord of stukje bakpapier enigszins afkoelen.

Strooi vlak voor serveren de extra kristalsuiker in een egale laag over de crème. Gebruik een gasbrandertje om dat mooie, knapperige brûléelaagje te krijgen. Of zet de schaaltjes een paar minuten in de oven onder de grill. Serveer direct, garneer met de gekarameliseerde ananas en het amandelschaafsel.

Opmerking

Een van de populairste toetjes aller tijden moet toch wel de crème brûlée zijn. Gelukkig kun je het op verschillende manieren veganizen. Dit is mijn persoonlijke lievelingsversie. Want nou ja, gekarameliseerde ananas.

Kookboek

Het recept 'Crème brûlée met gekarameliseerde ananas' is afkomstig uit het kookboek...

Vegan Summer

Milou van der Will

Stook het vuur maar op en verras je familie en vrienden, vegan én verstokte vleeseters, met fantastische plantaardige gerechten voor op en bij de barbecue. In 'Vegan Summer' laten we de saaie shaslick en gegrilde maïskolf definitief achter ons en... lees verder

© Good Cook. Beeld: Milou van der Will

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Crème brûlée recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!