Bevroren citroen

  • 4 personen
  • 20 min
  • waardering 7,5
  • Nagerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 75 g suiker
  • 50 ml water
  • 4 grote (biologische) citroenen
  • 2 takjes verse munt
  • 1 eiwit

Bereiden

Doe suiker en water in een steelpan, verwarm tot de suiker is opgelost en laat dan helemaal afkoelen.

Snij het kapje van de citroenen. Snij een piepklein stukje van de onderkant zodat ze rechtop blijven staan, maar doorboor ze niet.

Peuter met behulp van een scherp mesje en/of lepeltje (tip: zo'n gekarteld grapefruitlepeltje) al het vruchtvlees eruit en deponeer dat in een stevige (punt)zeef boven een kom. Duw zo veel mogelijk sap eruit, je moet ongeveer 150 ml hebben.

Hak de muntblaadjes heel fijn. Meng munt en citroensap door het suikerstroopje, doe dit in een liefst metalen of glazen bak en zet 3 uur in de vriezer. Haal elk uur eruit en klop met een vork door elkaar tot het niet meer vloeibaar is.

Klop het eiwit stijf, spatel voorzichtig door het ijs.

Spoel de lege citroenen af met koud water voor straks een mooi ijzig effect. Vul ze met ijs, plaats de kapjes erop en zet ze rechtop naast elkaar in een diepvriesbakje. Plaats minstens 4 uur in de vriezer om op te stijven. IJs over? Doe dat in een apart bakje in de vriezer en lepel dat na het opstijven alsnog op de citroenen, zodat ze mooi hoog gevuld zijn.

Opmerking

'Deze gevulde citroenen ken ik vooral van mijn zomerbaantje op de Franse kasteelcamping waarvan de oer-Franse eigenaar sprekend leek op Basil Fawlty, uit Fawlty Towers. Een hele zomer lang leefde ik op die citroenijsjes, en toch was ik ze intussen helemaal vergeten. Tot ik laatst ineens een foto tegenkwam en toen moest en zou ik ze meteen zelf maken. Maar dan zonder ijsmachine, want die heeft natuurlijk niet iedereen. Munt mocht er van mij ook in, die maakt het extra vakantieachtig.' - Karin Luiten

Kookboek

Het recept 'Bevroren citroen' is afkomstig uit het kookboek...

De makkelijke Franse keuken

Karin Luiten

Van quiche lorraine tot crème brûlée, van boeuf bourguignon tot klassieke uiensoep, wie houdt er nou níet van de Franse keuken? In dit boek staan al Karins Franse favorieten bij elkaar, al dan niet met een twist. Ingewikkeld om zelf te maken? Welnee... lees verder

© Nieuw Amsterdam. Beeld: Harold Pereira

Waardeer dit recept (2 stemmen)

IJs recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!