Gezouten karamelijs

  • 750 ml ijs
  • 45 min
  • waardering 7,5
  • Nagerecht
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 300 ml melk
  • 300 ml slagroom
  • 200 g kristalsuiker
  • 5 eidooiers
  • ½ theelepel vanille-extract
  • ½ theelepel fleur de sel of fijn zeezout

Bereiden

Breng de melk en slagroom samen in een pannetje net tot aan het kookpunt, zet het vuur uit en leg een deksel op de pan, zodat de room warm blijft.

Schud in een pan met dikke bodem de kristalsuiker, zodat het gelijkmatig verdeeld is. Giet 60 ml water over de suiker en verwarm op middelhoog vuur (zonder te roeren!) tot de karamel donkerbruin is of een temperatuur heeft bereikt van 204 °C. Dit duurt 13 tot 15 minuten. Haal de pan van het vuur en giet een derde van het warme roommengsel bij de karamel. Blijf op afstand! De karamel gaat borrelen en de stoom is erg heet. Roer even door en voeg de rest van de warme room toe en roer tot de karamel helemaal gesmolten is en het een egaal mengsel is. Haal de pan van het vuur.

Leg blokjes ijs in een grote kom en giet er koud water bij tot het ijs bijna onder staat. Klop de eidooiers op, in een pannetje dat groot genoeg is voor het toevoegen van de ijsbasis, tot ze lichter van kleur zijn. Giet, al roerend, beetje bij beetje het hete karamelmengsel erbij. Voeg het vanille-extract en fleur de sel toe. Verwarm de custard op middelhoog vuur tot het mengsel indikt of een temperatuur van 80 °C bereikt.

Giet door een zeef in een kom, zet op het ijsbad en roer regelmatig tot het mengsel op kamertemperatuur is. Laat minimaal 4 uur, maar liever een hele nacht, afkoelen in de koelkast. Dek af met een stuk plasticfolie direct op de ijsbasis, zodat er geen velletje op komt.

Giet het ijsmengsel in de ijsmachine en laat deze draaien volgens de gebruiksaanwijzing.

Extra benodigd

IJsmachine

Opmerking

'Zout en zoet, een perfecte combinatie. Gezouten karamel is wat mij betreft een voedselhype die mag blijven. Door de karamel blijft het ijs zacht en smeuïg van structuur.' - Aniek Keijsers

Kookboek

Het recept 'Gezouten karamelijs' is afkomstig uit het kookboek...

IJs & co

Aniek Keijsers

In 'IJs & co' komen allerlei ijsvariaties aan bod: van sorbet-, sherbet- en softijs tot roomijs, gelato en waterijs. IJs in een hoorntje, in een bakje of op een stokje. Maar ook frozen yoghurt, ijscoupes, ijstaarten en drankjes met ijs. En natuurlijk ontbreken ook... lees verder

© Good Cook. Beeld: Aniek Keijsers

Waardeer dit recept (2 stemmen)

IJs recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!