Panna cotta recepten

Panna cotta

Panna cotta

Panna cotta is Italiaans voor 'gekookte room' en dat is ook precies wat het is, want panna cotta bestaat voor het overgrote deel uit room. Ga uit van 100 ml room per persoon. De helft hiervan breng je in een kleine pan met een dikke bodem tegen de kook aan. Voeg per persoon een afgestreken eetlepel suiker toe en los de suiker al roerende op. Laat vervolgens de room met smaakmakers op zacht vuur trekken. In het originele recept wordt een opengesneden vanillestokje meegetrokken, maar daarop kun je naar believen variëren. Leg bijvoorbeeld in de zomer bij de vanille ook citroenschilletjes of gekneusde serehstengels of wat verse dragon in de room. Of alleen citroen en een zakje groene thee. Leg 's winters warmere specerijen als kaneelstokjes, pimentbolletjes, plakjes verse gember of stukken sinaasappelschil met een paar gekneusde kardemompeultjes in de room. Verwijder na een kwartiertje trekken de specerijen uit de room en los al roerende 3 geweekte en goed uitgeknepen blaadjes gelatine door de room. Klop terwijl de room afkoelt en dikker wordt de andere helft van de room stijf. Als de 'gekookte room' zo dik is als ongeklopt eiwit spatel je de geklopte room erdoor. Laat dit mengsel in ingevette soufflébakjes in de koelkast opstijven. Kleine puddinkjes een tot twee uur, een grote pudding drie tot vier uur.

Panna cotta recept

Meng 300 ml room, 250 ml melk, een gespleten vanillestokje, 55 g fijne kristalsuiker, 1½ theelepel gelatinepoeder en een reepje citroenschil in een pan. Verwarm het mengsel al roerend op laag vuur. Laat het afkoelen. Zeef het roommengsel door een fijne zeef in een middelgrote kan; gooi het vanillestokje weg. Schenk de room in vormpjes met een inhoud van 125 ml en laat de panna cotta afgedekt in de koelkast minstens 6 uur opstijven.

[ Beeld: mama_mia | Shutterstock.com ]