Geleipudding met sake en seizoensfruit

 • 4 personen
 • 30 min
 • waardering 8,5
 • Hapje
 • Japans
 • Vegetarisch

Ingrediënten

 • 250-300 g fruit van topkwaliteit uit het seizoen, plus een beetje extra ter garnering
 • 4 blaadjes gelatine
 • 400 ml fruitige sake (liefst, maar niet noodzakelijk, een 'premium' sake)
 • 6 eetlepels suiker, of iets meer of minder, naar smaak

Bereiden

Hoe je het fruit voorbereidt, hangt af van het fruit dat je gebruikt en hoe groot je geleivormen zijn. Als de vormen groot genoeg zijn, kun je in elke vorm een halve perzik leggen. Met rood fruit hoef je niets te doen, tenzij de aardbeien enorm groot zijn. Grote vruchten zoals meloen en ananas moeten heel rijp zijn en in kleine blokjes gesneden worden. Peren moeten geschild worden. Gebruik geen hard fruit zoals appels of heel zuur fruit. Het idee is dat het fruit en de sake een geheel gaan vormen, zowel qua textuur als qua smaak.

Laat de gelatine in een kom koud water weken. Breng de sake in een pan aan de kook en laat 4 tot 5 minuten koken zodat de alcohol kan verdampen. Haal de pan van het vuur, voeg de suiker toe en roer tot de suiker is opgelost. Proef en voeg indien nodig meer suiker toe; het mag niet te zoet zijn maar genoeg om de smaak van de sake en het fruit te versterken. Als de sake zoet genoeg is, breng dan weer zachtjes aan de kook. Knijp de geweekte gelatine uit, roer door de warme sake en haal van het vuur.

Schenk wat sakemengsel in vier tot zes flexibele puddingvormen, tot er een laagje van ongeveer 5 mm in zit. Laat ongeveer een uur afkoelen en opstijven in de koelkast. Verdeel het fruit over de vormen, schenk de rest van de sake erover en laat minstens vier uur, maar liever een hele nacht, in de koelkast volledig opstijven.

Doop voor het serveren de vormen kort in een kom heet water, keer de vormen om op kleine bordjes en knijp erin. De geleipuddinkjes zouden vanzelf uit de vormen moeten glijden. Eet koud.

Extra benodigd

Geleivormpjes

Vegetarisch

Gebruik voor een strikt vegetarische versie van dit recept agar-agar in plaats van gelatine.

Opmerking

Een goede sake heeft vaak uitbundig fruitige tonen, variërend van een fris groen-appelachtig zuurtje tot een overrijpe meloenachtige muskus. Daardoor vormt sake een perfecte combinatie met echt fruit. In Japan wordt fruit van topkwaliteit uit het seizoen zorgvuldig geselecteerd en vervolgens ingemaakt in een doorzichtige sakegelei. Deze geleipuddinkjes zijn even verfrissend als prachtig.

Kookboek

Het recept 'Geleipudding met sake en seizoensfruit' is afkomstig uit het kookboek...

Izakaya

Tim Anderson

Izakaya zijn de eenvoudige Japanse eethuisjes waar je na een dag werken even stoom afblaast met een drankje, kleine hapjes, snacks en meer. Treed met Tim Anderson in de wereld van de Izakaya en maak de meest populaire en iconische gerechten zelf... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Pudding recept tips

Reacties op dit recept

 • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!