Oesters recepten

Oesters

Oesters

Oesters zijn schelpdieren met een grijze schelp, die moeilijk te openen is. Oesters worden vaak rauw zo uit de schelp naar binnen geslurpt. Ze hebben een fijne zilte smaak. Er worden in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer twee soorten oesters gekweekt: de Zeeuwse oester of creuze en de platte of Europese oester. De platte oester is schaarser dan de Zeeuwse oester, omdat hij zich moeilijker voortplant en gevoeliger is voor ziekten. Na ongeveer zes jaar is hij volgroeid. De Zeeuwse oester is een Japanse variant die in de Zeeuwse wateren goed bleek te gedijen, minder gevoelig is voor ziekten en eerder geschikt is om te eten. Oesters worden verkocht in mandjes met zeewier. Het zeewier houdt het vocht vast.

Oesters eten

Het is gebruikelijk om oesters rauw, dus levend, te consumeren (met versgemalen peper of citroen, boerenboter en roggebrood), of met een van sjalotjes voorziene vinaigrette. Maar oesters kunnen ook gegaard worden en komen dan koud, lauw of warm op tafel. Oesters kunnen na pocheren en afkoelen in diverse sauzen worden opgediend. Ook worden ze wel in de schelp gegratineerd, of op artisjokbodems en in croustades geserveerd. Het gratineren moet heel snel gebeuren, en ze hoeven dan niet van tevoren gepocheerd te worden. Ten slotte zijn er ook nog warme oestergerechten in de vorm van beignets, spiesjes, kroketten, soep en consommé. ¹)

Recept oesters à la Boston

Haal 1 dozijn (platte) oesters voorzichtig uit hun schelpen en dep ze droog. Maak de diepe schelpen goed schoon, leg er een greepje in boter gebakken broodkruim in, maal er witte peper over en leg er de oester op. Bestrooi ze met wat geraspte gruyère en broodkruim en leg er een vlokje boter op. Gratineer de oesters 6-7 minuten. ¹)

[ Bron: 'Over Vis & Vis' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

[ Beeld: Lisovskaya Natalia | Shutterstock.com ]