Gegrilde zalm met sticky tamarindesaus

  • 4 personen
  • 25 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Thais
  • Vis

Ingrediënten

  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 200 ml tamarindepuree
  • 4 eetlepels vissaus
  • 2 theelepels chilivlokken
  • 4 eetlepels palmsuiker
  • 4 theelepels lichte sojasaus
  • 750 à 850 g zalmfilet, met vel
  • 2 kleine rode Spaanse pepers, in dunne ringen
  • een kleine handvol munt en koriander
  • gestoomde rijst, om erbij te serveren

Bereiden

Verhit de olie in een kleine steelpan en fruit de knoflook 2 tot 3 minuten. Voeg de tamarinde, 100 ml water, de vissaus, chilivlokken, palmsuiker en sojasaus toe, laat 5 minuten pruttelen. Haal de pan van het vuur.

Steek de barbecue aan of verhit een grillpan. Lepel wat tamarindesaus over de vis en bestrooi met de peperringetjes.

Gril de zalm 7 tot 8 minuten op het vel, op lage, directe hitte (met de kap erop als je de barbecue gebruikt). Laat de vis in de kern wat roze blijven, het is lekkerder als de vis mals en sappig is, en niet te gaar en droog. Het vel kan een beetje blijven plakken aan de grill, maar dat is niet erg; we eten het niet op.

Trek het vel van de zalm en leg de vis op een schaal. Bestrooi met de verse kruiden en de resterende rode peper. Serveer met de resterende tamarindesaus en gestoomde rijst.

Tips

Andere vlezige vissoorten, zoals heilbot, rode poon en zeewolf, doen het ook prima in dit recept. Serveer de vis met een frisse salade van komkommer en sjalotten, met een dressing van rijstazijn en met een mespunt zeezout.

Opmerking

'Tamarinde is mijn nummer-één-met-stip-ingrediënt voor sauzen en glazuur. Geen calorie in te vinden en de zoetzure smaak verveelt nooit. Ik ontdekte een fantastische tamarindesaus in Bangkok: naam jim jaew, een chili-knoflook-tamarindesaus. Ze geven het daar graag bij kai yang-kip. Ook heerlijk bij een stukje gegrild vlees of groente. Het velletje van de zalm zorgt voor een natuurlijke barrière tegen de hitte van het grillen en zorgt ervoor dat de vis niet uitdroogt.' - Jennifer Joyce

Kookboek

Het recept 'Gegrilde zalm met sticky tamarindesaus' is afkomstig uit het kookboek...

My Asian Kitchen

Jennifer Joyce

De Aziatische keuken is enorm populair. Het aantal restaurants is toegenomen en in iedere foodhall en op elk foodfestival is Aziatisch streetfood te vinden. Met 'My Asian Kitchen' heb je alles wat je nodig hebt om de duizelingwekkende diversiteit... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Zalm recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!