Boeuf Bourguignon met aardappelen

  • 4 personen
  • 260 min
  • waardering 8
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 1 kg doorregen runderlappen, in grove stukken
  • 125 g gerookte spekblokjes
  • 250 g sjalotten, gepeld
  • 250 g kleine kastanjechampignons, schoongeveegd
  • 1 ui, in ringen
  • 3 winterwortels, in plakjes
  • 25 g bloem
  • 1 pot vleesfond (400 ml)
  • 1 fles volle rode wijn
  • bouquet garni van 1 zakje verse Provençaalse kruiden
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 600 g vastkokende aardappelen, in dunne plakjes
  • 2-3 eetlepels fijngesneden peterselie

Bereiden

Verhit de helft van de boter in een hapjespan en bak het vlees (in gedeelten) rondom bruin en leg het op een bord. Strooi er zout en peper over. Bak achtereenvolgens de spekblokjes, sjalot en champignons bruin en leg ze op een bord. Roer de wijn door het bakvet en roer de aanbaksels los.

Verhit de rest van de boter in een braadpan en bak de ui en 1/3 van de wortel aan. Bak de bloem mee tot hij bruin wordt. Roer de fond en wijn erdoor en breng het geheel al roerend aan de kook.

Voeg het vlees met braadsappen, het bouquet garni en de peperkorrels toe aan het uienmengsel en stoof het vlees afgedekt op zacht vuur in 3-4 uur gaar. Roer af en toe door.

Leg het vlees in een andere braadpan en zeef de saus erboven. Voeg de spekjes, sjalot en champignons toe en laat het geheel ca. 15 minuten onafgedekt sudderen. Breng op smaak met zout en peper.

Kook de aardappelplakjes met de rest van de wortel in een pan met weinig water en zout in 10 minuten beetgaar. Giet ze af.

Leg op borden een ring (7-8 cm) en leg er ca. 2 cm aardappel en wortel in. Schep hierop het vlees en druk goed aan. Verwijder de ring en schep de saus eromheen. Garneer met peterselie.

Kookboek

Het recept 'Boeuf Bourguignon met aardappelen' is afkomstig uit het kookboek...

Kook ook - Vlees

diverse auteurs

Of je nu iedere dag vlees eet of maar een keer per week, je wilt wel echt iets lekkers op tafel zetten. In 'Kook ook - Vlees' staan veel smakelijke recepten met... lees verder

© Inmerc

Waardeer dit recept (14 stemmen)

Boeuf Bourguignon recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!