Boeuf bourguignon met stokbroodballetjes

  • 4 personen
  • 225 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 900 g runderschenkel of rundstoofvlees, in 6 grote stukken gesneden
  • 2 eetlepels tarwebloem
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 150 g lardons of blokjes gerookt spek
  • 10 kleine uitjes of sjalotjes, gepeld
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 1 laurierblad
  • 1 bosje peterseliestelen
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 kruidnagels
  • 10 peperkorrels, gestampt
  • 500 ml rode wijn
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • snufje suiker
  • 10 kastanjechampignons
  • gehakte peterselie, ter garnering
  • voor de quenelles
  • 200 g oud stokbrood of ander brood (met korst)
  • 250 ml melk
  • snufje nootmuskaat
  • handje gehakte peterselie
  • 1 ei
  • 1-2 eetlepels tarwebloem
  • klontje boter, om te bakken

Bereiden

Verwarm de oven voor op 150 °C.

Bestuif elk stuk vlees met bloem en bak ze in de olie in een grote braadpan op hoog vuur bruin. Zet het vlees apart en bak de lardons, uien, knoflook, kruiden en specerijen in dezelfde pan goudbruin. Doe het vlees terug in de pan en voeg de wijn, 300 ml water, de tomatenpuree en de suiker toe. Schraap de gekaramelliseerde stukjes los; die voegen smaak toe. Dek de pan af en bak het gerecht in de oven 3 uur of tot het vlees gaar is en bijna uiteenvalt.*

Snijd het stokbrood in kleine blokjes en doe die in een kom. Breng de melk aan de kook en schenk hem over het brood. Roer, zodat de melk gelijkmatig wordt opgenomen. Dek de kom af en laat hem 15 minuten staan. Breng dan op smaak met nootmuskaat en zout en peper. Roer de gehakte peterselie, het ei en 1 eetlepel bloem erdoor. Is het mengsel te nat (het moet vochtig en maar een klein beetje plakkerig zijn), voeg dan nog een lepel bloem toe. Maak je handen een beetje nat zodat het deeg niet blijft plakken en maak 12-14 balletjes (kleiner dan een golfbal).

Voeg ca. 20 minuten voordat de stoofpot klaar is de champignons en zout naar smaak toe. Bak de balletjes op matig vuur in 5 minuten goudbruin en knapperig. Giet ze af. Garneer de stoofschotel met peterselie en serveer hem met de balletjes.

Tips

Maak de stoofschotel een dag van tevoren zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen. Voeg de champignons toe en warm het gerecht langzaam op (laat het niet koken). In een luchtdichte doos kunnen de stokbroodballetjes 2 uur in de koelkast worden bewaard.

Opmerking

'Elke streek in Frankrijk gebruikt zijn eigen lokale rode wijn voor dit gerecht, dus je hoeft niet per se een fles Bourgogne te gebruiken. Ik kwam op de balletjes toen de stokbroodkapjes zich opstapelden. Ze zijn even goed als aardappelen, en ze nemen de sappen van de stoofschotel net zo goed op.' - Rachel Khoo

Kookboek

Het recept 'Boeuf bourguignon met stokbroodballetjes' is afkomstig uit het kookboek...

Chez Rachel

Rachel Khoo

In de kleinste keuken van Parijs kookt een Engelse met bijzonder veel talent: Rachel Khoo. Met haar frisse kijk op de Franse keuken en een uitzonderlijk... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (8 stemmen)

Boeuf Bourguignon recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!