Nigella Lawson: chili con carne met kaas

  • 6 personen
  • 45 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Mexicaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 110 g chorizo, in dikke munten gesneden en gehalveerd
  • 500 g rundergehakt, bij voorkeur biologisch
  • ½ theelepel cacao
  • 1 theelepel (5 ml) gedroogde oregano
  • 1 eetlepel (15 ml) zongedroogde tomatenpasta of tomatenpuree
  • 1 blik (400 g) gehakte tomaten
  • 2 theelepels (10 ml) worcestersaus
  • 1 blik (400 g) kidneybonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 250 g verse mozzarella, in stukjes
  • handvol verse, gehakte koriander, voor erbij (desgewenst)

Bereiden

Zet een niet te grote gietijzeren braadpan of andere pan met dikke bodem (met passend deksel) op het vuur en leg er de stukjes chorizo in. Bak ze tot ze een heldere, oranje olie beginnen af te geven; niet langer.

Doe het gehakt erbij en maak dat met een houten vork een beetje los, terwijl je het in de olie wentelt en door de chorizo roert.

Strooi wanneer het gehakt zijn rauwe kleur is kwijtgeraakt cacao en oregano in de pan. Doe er de klodder tomatenpasta of -puree bij en roer even goed voordat je de tomaten uit blik eraan toevoegt. Spoel het lege blik om met 125 ml water en giet het water in de pan. Dan zijn de worcestersaus en de uitgelekte, afgespoelde kidneybonen aan de beurt. Laat alles aan de kook komen.

Zet het vuur laag, leg het deksel op de pan en houd de chili 20 minuten tegen de kook aan. Ik doe de chili dan vaak over in een koude schaal (om hem snel af te laten koelen), om hem later op te warmen en te eten. (Ik heb dat hier gedaan en de chili opgewarmd in een koekenpan, vandaar dat je op de foto de chili niet in geëigend vaatwerk ziet.)

Als je naadloos tot eten overgaat, haal dan het deksel van de pan en zet het vuur hoger, zodat de chili weer lekker begint te borrelen. Zet dan het vuur uit en roer er de mozzarella door. Voeg zout en peper naar smaak toe, strooi er desgewenst koriander over en serveer de chili onmiddellijk.

Tips

Je kunt de chili, zonder de kaas, 2 dagen van tevoren maken. Laat hem afkoelen, dek hem af en zet hem zo snel mogelijk in de koelkast. Warm de chili in een koekenpan of pan met dikke bodem op tot hij gloeiend heet is en roer er dan de kaas door, zoals in het recept is aangegeven. De afgekoelde chili blijft, zonder de kaas erdoor, in een luchtdichte verpakking 3 maanden goed in de vriezer. Laat hem 24 uur in de koelkast ontdooien en warm hem op zoals hierboven beschreven.

Opmerking

'Texmexwetten dicteren dat chili - met wat andere opsmuk - gegeten moet worden met een handvol geraspte kaas erover. Dit recept is niets anders dan een ongeduldige vertaling daarvan: je hakt of scheurt wat mozzarella in stukjes en roert die door de chili in de pan, net lang genoeg om de kaas in het vlees te laten smelten. Als je de tijd hebt, en erin geslaagd bent om vooruit te kijken, dan zou je een paar aardappelen in de oven kunnen poffen, zodat je een substantieel draagvlak hebt voor de chili met kaas (waardoor je er ook meer mensen van te eten kunt geven), maar ik denk niet dat iemand zou protesteren tegen een kom met tortillachips erbij of een mooi, in plakken gesneden brood. Het enige wat ik er verder nog bij zou geven is een knapperige groene salade met een pikante dressing, en een kommetje verse, gehakte koriander. Maar mijn zoon geeft er de voorkeur aan wat gaar gestoomde gerst bij zijn chili te eten. Ieder zijn meug.' - Nigella Lawson

Kookboek

Het recept 'Nigella Lawson: chili con carne met kaas' is afkomstig uit het kookboek...

Keuken

Nigella Lawson

'Keuken' zit tjokvol recepten van maaltijden die we met onze vrienden en familie willen delen. Voor het eerst vertelt Nigella wat ze met kliekjes doet en deelt ze haar... lees verder

© Uitgeverij Contact

Waardeer dit recept (46 stemmen)

Chili con carne recept tips

Reacties op dit recept

  • MartinNatuurlijk hoort hier wel een paar druppels tabasco doorheen geroerd te worden!

    • hansWest Indian hot pepper sauce van Encona, beter!

    reageren

  • DienkeDe hoeveelheid gehakt is te groot t.o.v. de rest van de ingrediënten, het geheel smaakt nergens naar, ik heb er van alles aan toegevoegd: meer worcestersauce, paprika, chilipoeder,tabasco: mozzarella is een overgewaardeerd produkt: zo'n plak dikke melk smaakt natuurlijk nergens naar, laten we elkaar nou niet voor de gek houden. Oude kaas is vele malen lekkerder, kortom, jammer, Nigella!

    • hansIk haal sowieso de worst er tussen uit en gebruik (hete) pimenton in plaats, ook minder water en zeker geen koeiekaugum [mozzarella, red.]. Oude kaas en crème fraiche op het bord... Beter, veel beter!

    reageren

  • EstherProeven proeven en nog eens proeven... Inderdaad naar smaak nog een beetje tabasco erdoorheen en vervolgens smikkelen maar. Mijn man vind het heerlijk. Ik heb het met brood geserveerd.

    reageren

  • TinekeIk heb dit vorige week met mijn vriendin gemaakt, HEERLIJK! Wij hebben er alleen een handje vol cacao, meer chorizo en meer kidney bonen (400 gram is erg weinig) doorheen gedaan. Alleen een vraagje: klopt het dat de saus dun blijft? Hoe dan ook, wij vonden het heerlijk en hebben er onze eigen draai aan gegeven. Morgen maak ik het voor mijn ouders.

    • hansMinder water en idd meer boontjes, geen mozzarella maar oude kaas en crème fraiche op het bord (of beter nog, bakje), zelf guacamole erbij maken en tortilla chips, flesje Encona west indian hot pepper sauce ernaast, klaar!

    reageren

  • VincentHeerlijk recept! Ook onze dochter van 3 is er dol op. We eten het meestal met wat brood, maar gaan het zo even met rijst eten. Heb er laatst deze wijn bij geserveerd: http://beta.vinoti- p.nl/wijn/72/Soto-de-Torres-Ib- ericos-Crianza/ Die is gewoon bij de bekende slijter met de grote G te halen. Al met al, heerlijk om toe te voegen aan ons kookboek!

    reageren

  • hansHeel erg lekker, maar... meer bonen, minder gehakt, geraspte oude kaas i.p.v. Mozzarella en zeker geen blik water erbij, daar wordt het een soep van... Wat wel weer lekker is, is een kommetje crème fraiche erbij om er naar believen doorheen te roeren en als je hebt pikante geroosterde paprikapoeder en/of turkse pul biber of de geroosterde donkere variant hiervan (naam ff kwijt) En héél warm eten.

    reageren

  • HennekeWeet iemand hoeveel calorieën dit recept heeft? (Kleinigheidje hoor, lijkt me verder heerlijk!)

    reageren

  • MaartenIk mis het snufje coke Nigella...

    reageren

  • francineKun je altijd zelf nog toevoegen, Maarten.

    reageren