Chili con carne recepten

Chili con carne

Chili con carne

Gerecht van rundergehakt, lang gekookt met gesnipperde uien en op smaak gebracht met chilipeper en komijn. In de loop van de bereiding worden rode bonen toegevoegd. Het is een kenmerkend gerecht uit de oude pionierskeuken van Texas en in de hele Verenigde Staten populair, maar op de Mexicaanse keuken geïnspireerd. De Spaanse naam chili con carne betekent letterlijk 'pepertjes met vlees'. ¹)

Echte chili

Chili is een echt Texaans chuckwagon-gerecht; cowboys maakten het tijdens hun trektochten in hun 'dutch oven' tussen de hete kooltjes van het kampvuur met het vlees dat voor handen was. En kant-en-klaar gehakt komt er nog steeds niet aan te pas. Voor de echte chili - die in Texas nu 'a bowl of red' wordt genoemd - snijden ze daar rundvlees of buffelvlees in kleine stukjes en stoven die met spekjes, ui, wortel, veel chilipoeder of gedroogde pepers, oregano, tomatenpuree of tomaten uit blik en bier of wijn tot het vlees na een paar uur boterzacht is. Alleen in 'jailhouse chili' wordt gehakt verwerkt.

Bonen

Voor ons zijn bonen in chili con carne een must, maar in Texas zijn de meningen daarover verdeeld. Als ze bonen in de chili verwerken dan zijn dat rode of zwarte kidneybonen of pintobonen (kievitsbonen) en soms zelfs verschillende soorten tegelijk. Over een ding is iedereen het eens: chili wordt lekkerder door een dagje staan.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) | redactie ]

[ Beeld: mama_mia | Shutterstock.com ]