Gehakt recepten

Zie ook

Gehakt

Gehakt

Gehakt is meestal samengesteld uit twee soorten gemalen vlees, mager en vet. De bekendste soort gehakt is half-om-half, bestaande uit half runder- en half varkensgehakt. Kalfsgehakt is fijner van smaak en wordt doorgaans onvermengd verkocht. Gehakt is in verhouding een goedkope vleessoort, die zich leent voor allerlei bereidingswijzen. Ook kruiden en specerijen komen goed tot hun recht en geven het gehakt een speciale smaak. Bereid gehakt bij voorkeur op de dag van aankoop.

Soorten gehakt

Gehakt uit de supermarkt is van dubieuze herkomst en is meestal te fijn gemalen om een interessant ingrediënt te zijn. Bij het malen worden het bindweefsel en de vezels van goedkope en taaie stukken vlees kapotgemaakt. Hierbij gaat vocht verloren. Er zijn verschillende soorten gehakt: het beste en magerste is tartaar. De andere soorten bevatten 25-30% vet. Het magerste gehakt is zeker niet altijd het beste aangezien sommige gerechten zoals pastasausen wat vet nodig hebben, omdat ze anders te droog worden. Voor hamburgers is het beter als het vlees grof gemalen is. Je kunt makkelijk zelf vlees malen met een speciaal hulpstuk op een elektrische mixer, met een handmolen of op de echt ouderwetse manier met twee grote scherpe messen. Maal voor gerechten met een lange bereidingstijd, zoals lasagne, bolognesesaus en chili con carne, gehakt van wat taaier stoofvlees. Gebruik mager rundergehakt voor gehaktballen, gehaktbrood en hamburgers. Hak het vlees voor tartaartjes (ossenhaas, staartstuk of lende) altijd met de hand. ¹)

[ Bron: 'Wannée' | 'Van de slager' ¹) ]

[ Beeld: Vicuschka | Shutterstock.com ]