Hachee (basisrecept)

Hachee (basisrecept)
  • 4
    personen
  • 0
    min voorbereiden
  • 3:30
    uur bereiden
  • 0
    min wachten
  • waardering 8.2
    obv 63 waarderingen
  • Hoofdgerecht
  • Vlees
  • Hollands

Ingrediënten

  • 500 g runderriblappen, in dobbelstenen
  • mespunt sambal
  • 1-2 eetlepels bloem
  • 50 g boter
  • 500 g uien, in ringen
  • 2 eetlepels azijn
  • 250 ml (vlees)bouillon
  • 1 flesje donker bier
  • 6 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • eventueel maïzena

Bereiden

Schep het vlees in een kom om met wat zout, peper en sambal. Strooi de bloem erover en hussel om de vleesblokjes rondom met bloem te bedekken.

Verhit de boter in een braadpan en bak hierin het vlees goudbruin. Bak de uiringen mee tot ze glazig zijn. Blus af met de azijn en schenk de bouillon en het bier in de pan.

Breng het vocht aan de kook en zet de pan dan op het allerlaagste vuur. Doe de kruidnagel en de laurier erbij en leg een deksel op de pan. Stoof de hachee nog 3 uur, schep af en toe om.

Proef of er nog zout of peper bij moet. Is de saus nog te dun, roer dan wat maïzena los met een lepel water. Roer het maïzenapapje door de hachee en draai het vuur nog even hoog, zodat de saus beter bindt.

Lekker met rodekool en gekookte aardappels.

Tip

Bij hachee eet je ouderwetse gekookte aardappels en rodekool-met-appeltjes, maar het stoofvlees past ook perfect bij witte rijst met een komkommerslaatje.

Opmerking

Het mespuntje sambal maakt de hachee niet pittig, maar geeft de saus subtiel wat scherpte.

Kookboek

Het recept 'Hachee (basisrecept)' is afkomstig uit het kookboek...

Kookboek Kookboek voor meisjes van 8 tot 88 (paperback) van Mirjam van der Rijst & Marcel van Driel

Kookboek voor meisjes van 8 tot 88 (paperback)

'Kookboek voor meisjes van 8 tot 88' is een opvallende verzameling van portretten en recepten van vrouwen die... lees verder

© Mo'Media. Beeld: Marcel van Driel

reacties op dit recept

  • Bas Het is beter om de vloeistof die bij het vlees komt eerst te verwarmen, ik doe dat in de magnetron. Ook bij andere gerechten.
    reageren
  • brigitte Traditiegetrouw eet je hachee met rode kool en appeltjes. Probeer het eens met stamppot winterwortelen met ui (=hutspot). Zo eten wij het eigenlijk alleen maar. Als ik alleen ben lik ik het bord erbij af...
    • Marc Probeer ook eens om de wortels bij de hachee in te koken, mmmmmm...
    reageren
  • Bert Ik kreeg van mijn keurslager de tip om het vlees niet in stukken te snijden, maar in zijn geheel de runderlappen aan te braden. Na voldoende stooftijd valt het wel uit elkaar, het blijft zo malser. Persoonlijk bereid ik minimaal 1 kg runderlappen. Eet smakelijk.
    reageren
  • yvonne Ik bak de uien altijd even apart van het vlees in een andere koekenpan anders gaan de uien gelijk sudderen in plaats van bakken, daarna voeg ik ze bij het vlees.
    reageren
  • Henri Vandaag voor het eerst klaar gemaakt en het is voor herhaling vatbaar. Heerlijk was het.
    reageren
  • Myriam Gemaakt met de rode kool. Wist niet of ik oud bruin of bokbier moest nemen, heb het laatste gedaan. Het was heerlijk!
    • Rob Ik gebruik ook rode wijn in plaats van bier. Dan heb je de azijn ook niet nodig.
    reageren
  • Suzanne Heerlijk was het. Voor herhaling vatbaar.
    reageren
  • Cees Wij hadden er vroeger altijd zowel aardappelen als rijst bij. Mijn voorkeur ging en gaat nog steeds uit naar rijst met hachee. Heerlijk!
    reageren
  • Hans Weet iemand of dit ook lekker is met 1 of 2 plakjes peperkoek?
    • Henk Wij doen er altijd een dikke plak peperkoek in, voor de smaak en binding. Deze lost met het sudderen helemaal op. Heerlijk.
    • Johan Ja Hans, het is ook lekker met een stukje peperkoek. Zelf bak ik ook altijd de uien apart, blijft er ook meer smaak aan zitten. Ik vind hachee ook lekker met spruitjes en hutspot!
    • Rob Doe er ook maar een reep bittere chocolade bij! Gemberontbijtkoek gebruik ik. Een keer veel te veel toegevoegd. Was te zoet. Flink wat sojasaus erbij en het werd een Japanse hachee!
    reageren
  • yvonne Ik maak hachee met gepelde tomaten en een pakje hachee maak ik het wat dikker (met de tomaten op smaak is voor het opboeren van de uien) of te wel op zijn grieks.
    reageren
  • Nienke Ik doe bij de hachee altijd zelf gemaakte appelmoes met rozijntjes.
    reageren
  • S.M. Lijkt me een goede tip van jouw Keurslager Bert; ik ga het de eerstvolgende keer ook zo eens proberen. Bedankt! Waar het vlees ook malser door wordt, is om het een paar uur van te voren in marinade te zetten van wittewijnazijn. Maar ik ben bang dat het vlees daardoor te zuur wordt; heeft iemand daar soms ervaring mee? Dan hoor ik dat graag. Bij voorbaat dank.
    reageren
  • mariska Marinade om je vlees malser te houden is: vlees in de melk, met scheutje azijn, ui en zout (zeezout) nachtje laten staan in de koelkast. Dan een uur op kamertemperatuur laten komen en in z'n geheel bakken samen met een derde van de uien. Wanneer je bij het punt bent om te gaan sudderen de rest van de uien erbij!
    reageren
  • Caro Ik heb meerdere recepten geprobeerd, maar dit vind ik toch het beste recept om hachee te maken. Alleen het mespuntje sambal laat ik achterwege. Bij de hachee eten we altijd rijst, geen aardappelen.
    • Janot Het mespuntje sambal vind ik juist een briljante vondst voor deze hachee. Wij vinden het zó lekker dat het mespuntje inmiddels is uitgegroeid tot een flinke theelepel, echt heerlijk!
    reageren
  • Richard Geweldig goed ouderwets hachee recept, als vegetariër weet je niet wat je mist ;)
    • JW Om dit recept vegetarisch te maken vervang je het vlees door linzen. Uien bloemen en aanbakken, verder het recept volgen en op het laatst de linzen toevoegen.
    reageren
  • ella Ik bak het vlees altijd in één stuk; later haal ik het eruit en laat het vocht inkoken. Daar bak ik dan de uien in, daarna het vlees en de andere ingrediënten erbij. Heerlijk.
    reageren
  • Rick Wat een superlekker hachee recept is dit! Het mespuntje of theelepeltje sambal toevoegen is een geniaal idee, hulde!
    reageren
  • johanna Heb vraagje: hoeveel inhoud flesje bier 0,30 cl 0,33 cl en is het dan oud bruin of kan vita malz ook of weizen dunkel, woon namelijk in Duitsland.
    • redactie okoko recepten Een flesje van 0,30 of 0,33 cl maakt niet zoveel verschil. Oud bruin kan prima, ook een herfstbokje (hoewel doorgaans zoet) kan en wat betreft een alcoholvrije Vitamalz: gewoon een keer proberen!
    reageren
  • Marcellus Bedankt voor de mooie recepten en tips. Bijna elk biermerk maakt bokbier. Helaas voegen vele grote merken suiker én kleurstof toe. Daarom kijk ik altijd bij de ingrediëntenlijst. Lekker zijjn bijvoorbeeld Amstel, Brand Dubbelbock en Chouffe.
    reageren
  • roger Was lekker, maar toch niet echt wauw. PS Dikke 10 voor de tip van Bert.
    reageren
  • Marlies Kruidnagels, peperkorrels, mosterdzaadjes stop ik tegenwoordig in een theezakje. Ik heb losse theezakjes voor losse thee. Zo kook ik met echte mosterdzaadjes en peperkorrels maar kauw je niet op een kruidnagel.
    • Jose Geweldige tip Marlies, ik ga morgen hachee maken en het meteen proberen. Dank!
    reageren
  • Lisette Ik ben nu bezig - kruidnagel stop ik in een hele ui dan kun je het er makkelijk uithalen.
    reageren
  • arie Was heerlijk. Bedankt. Heb 1 aanpassing gedaan. Een boterham flink besmeren en mosterd, omgekeerd bovenop de hachee en mee laten stoven.
    reageren
  • Janez Heb het gemaakt op 29 oktober 2017. HEERLIJK!
    reageren
  • Jeroen Zou het in een slowcooker nog lekkerder worden... over 3-4 uur weten we het?
    reageren

reactie toevoegen

plaats in kookboek
zet op weekmenu
plaats op shopping list
print dit recept
email naar vriend(in)
waardeer dit recept
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

Volg Okoko recepten op Facebook

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken