Köfte met tomaat en aubergine

  • 4 personen
  • 140 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 grote aubergine
  • 2 eetlepels olijfolie, plus wat extra
  • gehakte verse peterselie, als garnering
  • voor de tomatensaus
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 kleine uien, gehakt
  • 1 theelepel zevenkruidenmengsel
  • 3 teentjes knoflook, uit de knijper
  • 800 g gehakte tomaten uit blik
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 kaneelstokje
  • mespunt suiker
  • voor de köfte
  • 250 g mager lamsgehakt
  • 1 kleine ui, geraspt
  • 2 teentjes knoflook, geraspt
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eidooier
  • 25 g gehakte verse peterselie
  • ½ theelepel peper
  • ½ theelepel zeezout
  • 1 theelepel gedroogde munt
  • 1 theelepel zevenkruidenmengsel
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereiden

Snijd de aubergine in 8 plakken van 5 mm en kwast ze in met olie. Leg ze naast elkaar in een ovenschaal, strooi er zout op en zet ze 20 minuten in de op 200 °C voorverwarmde oven.

Verhit intussen voor de tomatensaus de olie in een pan met dikke bodem op laag vuur, doe er de uitjes en het zevenkruidenmengsel bij en blijf 7-8 minuten regelmatig roeren tot de uitjes zacht zijn. Doe er de knoflook bij, draai het vuur na 1 minuut wat hoger en roer er de tomaten, tomatenpuree en 300 ml water door. Doe er het kaneelstokje, een mespunt suiker en peper en zout naar smaak bij, breng de saus aan de kook, draai het vuur laag en laat hem 1 uur zachtjes pruttelen.

Doe het lamsgehakt voor de köfte met de ui, knoflook, bloem, eidooier, peterselie, peper en zout, munt en het zevenkruidenmengsel in een grote kom en roer alles met een houten lepel door elkaar. Draai balletjes ter grootte van een golfbal en druk er platte koekjes van. Verhit de olie in een koekenpan, leg er de köfte in en bak ze aan beide kanten bruin. Doe het eventueel in twee porties zodat de pan niet te vol zit.

Leg de köfte op de plakjes aubergine, zonder dat ze elkaar overlappen. Vis het kaneelstokje uit de tomatensaus, giet de saus over de köfte en dek de schaal af met aluminiumfolie. Verlaag de oventemperatuur tot 180 °C en bak de köfte 1 uur. Haal het folie er 10 minuten voordat ze klaar zijn af. Strooi er peterselie op en zet ze direct op tafel.

Extra benodigd

Aluminiumfolie

Kookboek

Het recept 'Köfte met tomaat en aubergine' is afkomstig uit het kookboek...

De Souk

Salma Hage

'De Souk, het beste van de Libanese keuken' is met meer dan 500 authentieke gerechten hét standaardwerk over de meest verfijnde Arabische keuken... lees verder

© Van Dishoeck

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Köfte recept tips

Reacties op dit recept

  • KatrienOp de foto is te zien dat het gerecht is bedekt met pijnboompitten, maar die zitten niet in het recept?

    • bartIn het kookboek "de souk" zit dit wel in het recept. Om nog meer smaak te geven kan je eventueel de pijnboompitten roosteren. Groeten, een fan van de Libanese keuken. Bart

    reageren

  • Cor-JanDit vandaag gekookt, blijft niets van de aubergine over. Ook is 250 Gram lamsgehakt en 1 aubergine niet voldoende voor 4 personen. Vandaag 300 gram gehakt en 2 aubergines gebruikt en nu net aan voor 2 personen.

    reageren