Spareribs recepten

Spareribs

Spareribs

Voorste deel van de ribbenkast van een varken waarbij het vlees en het vet vaak rond de ribben blijven zitten. De beste spareribs, ook wel krabbetjes genoemd, hebben veel vlees en weinig vet. Ze worden gekookt (in stoofgerechten, als garnituur van zuurkool, of gepekeld) of gegrilleerd. In sojasaus met specerijen gemarineerde en gegrilleerde spareribs zijn in China heel gewild. Amerikaanse spareribs worden gemarineerd in een zoetzure marinade van sojasaus, ketchup, suiker en gember (bekend als barbecuesaus) en op de barbecue geroosterd.

Geroosterde spareribs recept

Maak een saus van 3 eetlepels ketjap manis, 3 eetlepels sherry, ½ eetlepel abrikozenjam, 1 eetlepel mosterd, 1 theelepel tomatenpuree, een mespunt kruidnagelpoeder, een mespunt kaneel, zout en peper. Bestrijk 2 kilo spareribs met de helft van de saus en laat deze 30 minuten intrekken. Leg de spareribs zo hoog mogelijk boven het vuur van de barbecue of leg ze onder de ovengrill op het rooster en rooster ze in 30 minuten per kant gaar en bruin. Bestrijk ze tijdens het roosteren regelmatig met de resterende saus en draai regelmatig om. ¹)

Spareribs in de oven

Volgens veel recepten moet je spareribs eerst lang marineren, dan een uurtje zachtjes koken om ze vervolgens op de barbecue of in de oven te roosteren. Je kunt ze echter ook (gehuld in een lekkere saus) langzaam garen in een niet te warme oven van zo’n 125 °C. Zo gaat er geen smaak verloren en blijven ze lekker sappig. En je hebt er geen omkijken naar. Schakel na ruim een uur de oven naar 200-220 °C en laat de spareribs in nog een kwartiertje lekker knapperig worden. ²)

Spareribs marinade

Het geheim van lekkere spareribs zit hem in de marinade. Hiermee kun je alle kanten op. Maak bijvoorbeeld een oosterse marinade met hoisinsaus erdoor of een Amerikaanse barbecuesaus van tomatenketchup, hot peppersauce, mosterd en bruine suiker. Of omhul de spareribs met een pittige abrikozenmarinade. Meng 400 ml abrikozensap met 3 eetlepels honing, 100 ml appelazijn, 2 theelepels hot peppersauce, 2 eetlepels milde currypasta, 1 gesnipperde ui en 2 teentjes fijngehakte knoflook. Wrijf de spareribs hiermee in, leg ze in een braadslede en schenk de rest van de marinade erover. ²)

[Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' | 'Wannée kookboek' ¹) | redactie ²) ]

[ Beeld: Artem Shadrin | Shutterstock.com ]