Op de plank gerookte rundertartaar van de barbecue

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Frans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 440 g mager rundvlees of gemalen rundertartaar
  • 12 cornichons
  • 1 banaansjalot
  • ¼ bos bieslook
  • 2 eetlepels fijne mosterd
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 4 eidooiers

Bereiden

Leg de rookplank in een bak met water. Leg er een zwaar, waterbestendig voorwerp op zodat de plank goed onder water blijft. Laat 30 minuten weken. Breng de kamado met het gietijzeren rooster naar een temperatuur van 220 °C.

Als het vlees nog niet is gemalen, moet je het magere rundvlees in kleine blokjes snijden. Dit doe je het makkelijkste door eerst het vlees met een vlijmscherp koksmes in heel dunne plakjes te snijden. Leg steeds vier plakjes op elkaar en snijd deze in kleine blokjes. Snijd de cornichons in blokjes. Pel en snipper de sjalot. Knip de bieslook fijn.

Doe het vlees met de cornichons, sjalot, bieslook, mosterd, zonnebloemolie en peper en zeezout naar smaak in een mengkom en kneed goed door elkaar. Verdeel het mengsel in vier gelijke porties en vorm iedere portie met de hand tot een tartaarvorm. Druk in het midden van iedere tartaar een kuiltje met de achterkant van een lepel. Hier komt later de eidooier.

Haal de rookplank uit het water en schik hier de tartaartjes op. Leg de plank op het rooster van de kamado, sluit de deksel en rook de tartaartjes ongeveer 13 tot 14 minuten. Na 8 tot 10 minuten begint de plank flink te roken. Leg de laatste 3 minuten de eidooier in het kuiltje. Dit doe je het beste door eieren te splitsen en de dooier totdat je die gebruikt, in een halve eierschaal te bewaren. Het tartaartje moet lauwwarm zijn en de dooier nog niet gestold.

Schep voorzichtig met een spatel van de plank en serveer meteen.

Extra benodigd

Kamado barbecue, gietijzeren grillrooster, cederhouten rookplank

Variatietip

In plaats van rundvlees kun je voor dit recept ook kalfsvlees gebruiken. Of vul de kuiltjes bijvoorbeeld met een heel kwarteleitje in plaats van een kippeneidooier.

Opmerking

'Dit is geen recept voor zwangere vrouwen! Er zitten rauwe eidooier en lauwwarm rauw rundvlees in, dat maakt het juist zo spectaculair lekker, met een vleugje rooksmaak. Een rookplank is bedoeld om op hoge temperatuur gerechten te bereiden die moeilijk te grillen zijn, omdat ze makkelijk uit elkaar vallen. Ook gerechten die je anders op lage temperatuur zou roken zijn geschikt voor de rookplank. Het gietijzeren rooster zorgt voor veel contactwarmte naar de rookplank, zodat deze zo snel mogelijk gaat roken.' - Jeroen Hazebroek & Leonard Elenbaas

Kookboek

Het recept 'Op de plank gerookte rundertartaar van de barbecue' is afkomstig uit het kookboek...

Hete kolen compleet

Jeroen Hazebroek & Leonard Elenbaas

Steeds meer mensen koken met de kamado, een Japanse kleioven zoals de Big Green Egg, de Kamado Joe en de Primo. Dankzij de techniek van de kamado kan dat het hele jaar door, ongeacht het Hollandse weer. 'Hete kolen compleet' behandelt... lees verder

© Fontaine Uitgevers

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Tartaar recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!