Nigella Lawson: moeiteloos gebraden varkensvlees

  • 8 personen
  • 100 min
  • waardering 7,9
  • Hoofdgerecht
  • Engels
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1,6 kg ontbeende varkenslende
  • 1 liter appelsap, liefst zelf geperst
  • 100 g Maldon zout of 50 g tafelzout
  • 250 ml ciderazijn
  • 4 kleine uien, in vieren (of 2 grote uien, in 8 partjes)
  • de stelen van een grote bos peterselie (desgewenst)
  • de teentjes van 1 bol knoflook, gekneusd, maar niet gepeld
  • 80 ml ahornsiroop
  • 1 theelepel kardamompitjes
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 4 theelepels knoflookolie

Voorbereiden

Leg het ontbeende, opgerolde stuk varkensvlees in een pan of stoofpot met deksel. Voeg er 1 liter water en de rest van de ingrediënten behalve de knoflookolie aan toe, leg het deksel op de pan of stoofpot en zet hem minstens 24 uur en maximaal 2 dagen in de koelkast of op een koele plek.

Bereiden

Verhit de oven een halfuur voordat het varkensvlees erin moet tot 200 °C of gasovenstand 6. Haal het vlees uit het pekelvocht en leg het op een rooster in de gootsteen, zodat het vocht kan uitlekken en het vlees wat op temperatuur komt.

Leg het vlees in een braadslee, giet er de knoflookolie over en braad het 1½ uur. Leg het op een snijplank. (Een vleesthermometer die je erin prikt moet 75 °C aangeven, dan is het vlees gaar.)

Snijd het vlees in dunne plakken - het mooie van het quasi-pekelen is dat zelfs een onhandige voorsnijder als ik dat kan doen - dan heb je zeker genoeg voor 8 mensen.

Opmerking

'Tegenwoordig is varkensvlees zo mager dat het nauwelijks verteerbaar is als je het zonder meer braadt. Natuurlijk kun je het vullen en oprollen, maar dat is werk - werk dat wel beloond wordt, maar toch, werk. Dit is veel makkelijker. Het is eenvoudig onmogelijk om een bereidingswijze te bedenken die minder werk zou zijn dan deze. Het varkensvlees wordt niet alleen verrukkelijk sappig, het is ook makkelijker in dunne plakjes te snijden, wat betekent dat er meer mensen van kunnen eten. Door dit magische weekproces is een stuk varkensvlees uit de supermarkt prima, maar kies wel voor biologisch of op een fatsoenlijke boerderij geproduceerd varkensvlees. Het vlees is panklaar - ontdaan van vet en botten, opgerold en opgebonden. Dit stuk vlees ziet er zeker klein uit, maar als je het eenmaal in ultradunne plakjes hebt gesneden - en dat wordt makkelijker gemaakt door het 'pekelen' - heb je meer dan genoeg.' - Nigella Lawson

Kookboek

Het recept 'Nigella Lawson: moeiteloos gebraden varkensvlees' is afkomstig uit het kookboek...

Nigella's kerst

Nigella Lawson

Of je nu maar een paar gasten krijgt of een groot diner hebt gepland, 'Nigella's kerst' is de ultieme handleiding voor tijdens de feestdagen. Betrouwbare recepten die... lees verder

© Uitgeverij Contact

Waardeer dit recept (20 stemmen)

Varkensvlees recept tips

Reacties op dit recept

  • melanieTja, wie heeft al die bijzondere ingredienten in huis?

    reageren

  • PieterIk. Je kunt alle ingrediënten gewoon in de supermarkt kopen, en dan zijn er ook nog de toko's en de noord afrikaanse kruidenwinkels, en ook de orientaalse winkel naast de Zwarte Markt in Beverwijk. veel succes, Pieter

    reageren