Varkensvlees recepten

Zie ook

Varkensvlees

Varkensvlees

Varkensvlees is roze tot lichtrood van kleur. Veel varkensvlees wordt verwerkt tot vleeswaren, zoals ham en spek. Varkensvlees bevat meer vet dan rund-, kalfs- en lamsvlees. Dit vet geeft het varkensvlees extra smaak en zorgt ervoor dat het vlees minder snel droog wordt. Magere soorten varkensvlees - zoals fricandeau, hamlappen, schnitzels en oesters - bevatten net zo weinig vet als mager rundvlees.

Varkensvlees kopen

Omdat varkensvlees anders dan rundvlees geen taai bindweefsel bevat, hoeft het niet te rijpen. Bovendien worden de onverzadigde vetten in varkensvlees snel ranzig. De algemene regel is: koop geen vlees met een bleke kleur. Dit duidt op een mogelijk laag pH-gehalte, waardoor het vlees taai, draderig en waterig is. Het vlees moet sterk roze tot rozerood van kleur zijn, er droog uitzien en stevig wit vet hebben. Koop geen varkensvlees met een grijze kleur, geel vet of vlees dat droog lijkt: het is dan niet vers. ¹)

Varkensvlees bewaren

Neem het vlees uit de verpakking en wikkel het in een nieuwe laag huishoudfolie. Gebruik vers varkensvlees binnen twee dagen en gehakt binnen een dag na aankoop. Voorkom dat het vlees in bloederig vocht ligt. Wikkel varkensvlees dat je wilt invriezen in verscheidene lagen plastic om het te beschermen tegen schade door bevriezing. Je kunt het drie maanden in de vriezer bewaren. Bewaar restjes gaar varkensvlees goed ingepakt in de koelkast uit de buurt van rauw vlees en gebruik ze binnen drie dagen. ¹)

Varkensoester

Varkensbiefstukjes worden gesneden van de haas en de achterham. Een varkensbiefstuk weegt 100 tot 150 g. Varkensoesters wegen 75 g; ze worden vaak per paar gegeven. Varkensoesters en varkensbiefstuk worden altijd gebakken op niet te hoog vuur. Het vlees moet vanbinnen gaar zijn. Reken voor de baktijd 20 minuten per 500 g voor varkensbiefstuk aan één stuk.

Varkensfricandeau

Varkensfricandeau lijkt veel op varkensfilet, maar heeft nog een randje vet. Fricandeau wordt gesneden van de achterham en van de schouder. Het mooiste vlees komt van de achterham. Varkensfricandeau wordt op dezelfde wijze gebraden als varkensfilet. Reken 25 minuten braadtijd per 500 g.

Varkenslappen

Varkenslappen worden van verschillende delen van het varken gesneden. Hamlappen zijn het duurste en ook het beste van kwaliteit. Ze worden gesneden van de achterham en kunnen worden gebakken of gestoofd. Magere lappen worden van de schouder gesneden; ze hebben nog een randje vet. Ze worden gestoofd, maar kunnen ook als saté worden bereid of in blokjes gesneden op de barbecue worden geroosterd. Speklappen of doorregen lappen worden van de buik gesneden. Dit vlees met veel vet kan worden gebakken of meegestoofd in stamppotten.

[ Bron: 'Wannée' | 'Van de slager' ¹) ]

[ Beeld: casanisa | Shutterstock.com ]