kool recepten

recept
waardering
Kool

Kool

Verzamelnaam voor bladgroenten uit het geslacht Brassica van de Kruisbloemenfamilie. Kool is een oeroud gewas. Het is uit Klein-Azië en de landen rond de Middellandse Zee afkomstig en al sinds 4.000 jaar in Europa bekend. Het was een overblijvende plant met grote, gekrulde, losse en dikvlezige bladen, waaraan men aanvankelijk een grote medische waarde toekende, maar die al heel snel basisvoedsel werd, met name als basis voor soep. Door nieuwe rassen te kweken ontstonden langzamerhand de ons bekende koolsoorten: spruitjes, groene en rodekool, savooiekool, spitskool, bloemkool enzovoort. De Chinese kool raakte tegen de 18de eeuw in Europa bekend. Het woord 'kool' wordt ook gebruikt voor andere groenten, zoals palmkool en Caribische kool, die niet tot het geslacht Brassica horen.

Gesmoorde kool

Maak een kool schoon, blancheer hem, giet hem af, dompel hem in koud water en laat hem uitlekken. Maak de bladeren los en verwijder de dikke nerven. Schrap 1 wortel en snijd hem in blokjes. Bekleed een braadpan met half uitgebakken zwoerd. Leg er de wortel op en voeg de kool, zout, peper, een beetje geraspte nootmuskaat, 1 met een kruidnagel bestoken ui en 1 bouquet garni toe. Giet er zo veel bouillon bij dat alles net onderstaat en leg er een dunne plak spek op. Sluit de pan, breng het gerecht op het vuur aan de kook, zet het in een tot 180 °C verhitte oven en smoor de kool in circa 1 uur gaar.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' ]

(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken