Latke platter

  • 6 stuks
  • 30 min
  • waardering 8,5
  • Hapje
  • Amerikaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 500 g kruimige aardappels, geschild
  • ½ grote ui
  • koolzaadolie, om te bakken
  • 1 ei
  • 2 eetlepels matzemeel of bloem
  • 1 theelepel zeezoutvlokken, plus extra om te bestrooien
  • ½ theelepel versgemalen zwarte peper
  • voor erbij
  • appelmoes
  • crème fraîche of zure room
  • mierikswortelpuree of versgeraspte mierikswortel
  • gerookte zalm
  • fijngehakte bieslook
  • citroenpartjes

Bereiden

Rasp de aardappels en ui grof. Wikkel de rasp in een schone theedoek en wring stevig uit om zo veel mogelijk vocht te verwijderen.

Schenk een laag zonnebloemolie van 1 cm in een grote diepe koekenpan en verhit op halfhoog-hoog vuur tot de olie heet en glinsterend is.

Klop het ei lichtjes in een grote kom. Voeg het aardappelmengsel, de bloem, het zout en de peper toe en roer tot alles goed gemengd is. Verdeel voor grote latkes het mengsel in zes gelijke porties en vorm elke portie tot een rechthoek van ongeveer 1 cm dik; druk aan om ze goed stevig te krijgen. Of gebruik een maatschep van ¼ cup (60 ml) om twaalf kleine ronde latkes te maken.

Leg de latkes voorzichtig met een spatel in porties in de hete olie. Bak 4 minuten of tot de onderkant goudbruin is, draai ze dan om en bak nog 4 minuten tot ze ook aan de andere kant goudbruin en knapperig zijn. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier en bestrooi met extra zout.

Serveer de latkes warm, en zet bakjes appelmoes, crème fraîche, mierikswortel, gerookte zalm, bieslook en partjes citroen op tafel zodat iedereen zichzelf kan bedienen.

Tip

Serveer de latkes als knapperige vierkanten of rustieke rondjes. Maak er een mix-and-match-schotel van: serveer met traditionele creme fraiche en appelmoes om te dippen en gerookte zalm en mierikswortel om mee te beleggen.

Opmerking

Latkes behoren tot de iconische Joodse gerechten van New York. De aardappelpannenkoekjes worden traditioneel gebakken tijdens Chanoeka, maar restaurants serveren ze ook de rest van het jaar voor de vele liefhebbers. De magie van de latkes zit in hun diep goudbruine, knapperige buitenkant en zachte binnenkant. Dat krijg je door de geraspte aardappel en ui goed uit te knijpen om het overtollige vocht te verwijderen, en maar een klein beetje matzemeel of bloem toe te voegen om de aardappel te binden.

Kookboek

Het recept 'Latke platter' is afkomstig uit het kookboek...

Eat NYC

Yasmin Newman

New York City is een wereld op zich, zeker als het om eten gaat! Van all American classics tot de nieuwste culinaire ontwikkelingen: hier moet je zijn. Voor wie die melting pot thuis wil beleven, biedt 'Eat NYC' de 55 meest legendarische recepten... lees verder

© Fontaine uitgevers. Beeld: Alan Benson

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Aardappelkoekjes recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!