Aardappel-truffeltortilla (tortilla espanola)

  • 6 personen
  • 50 min
  • waardering 8,5
  • Tapas
  • Spaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 6 middelgrote vastkokende aardappels, bij voorkeur amandine
  • 1 gele ui
  • 6 eieren
  • 300 ml olijfolie
  • zwarte truffel naar smaak

Bereiden

Schil en snijd aardappel en ui in halve maantjes van ongeveer 5 mm dik.

Bak de aardappel en ui 15 tot 20 minuten in een koekenpan met de olijfolie tot ze zacht zijn. Ze mogen best wat kleur krijgen aan de randjes.

Breek de eieren in een kom en klop ze los.

Giet de olijfolie af van het aardappel-uimengsel. Je kunt de olie zeven en later voor iets anders gebruiken.

Schep het aardappel-uimengsel door de eieren en laat het minstens 15 minuten staan. In de tussentijd zullen de eieren een beetje stollen, wat de smaak ten goede komt. Voeg zout toe en rasp er zo veel truffel door als je je kunt permitteren, of skip de truffel.

Verhit een koekenpan met een beetje olijfolie en schenk het aardappelmengsel erin. Begin met vrij hoog vuur en zet het vervolgens lager. Bak 3 tot 5 minuten, afhankelijk van hoe breed je koekenpan is en hoe dik de tortilla. Vorm ondertussen de tortilla met een spatel zodat je mooie randen krijgt.

Dek de tortilla af met een bord. Keer de tortilla om op het bord en laat hem vervolgens weer in de pan glijden. Bak hem nog eens 3 tot 5 minuten. Keer de tortilla om op een bord en serveer.

Opmerking

Ik ben dol op tortilla espanola. Thuis maken we er bijna elke week wel een. In de loop der jaren heb ik heel veel verschillende recepten geprobeerd om hem helemaal perfect te maken. Gekookte aardappel, gebakken aardappel, gefrituurde aardappel, ui op het einde, een beetje knoflook, veel knoflook, geen knoflook. Ja, de mogelijkheden zijn eindeloos. Dit is de versie die ik de beste vind. Tot nu toe. Dan is er nog de vraag over hoe de consistentie vanbinnen moet zijn. Sommige mensen willen dat hij vloeibaar is, terwijl anderen vinden dat het ei volledig gestold moet zijn. Je kunt het een beetje zien als met de bereiding van vlees, van rare tot well done. Iedereen heeft zo zijn idee van hoe het moet zijn, maar als het aan mij ligt als volgt: versgebakken tortilla die je als tapas eet, mag iets van medium rare zijn, gestold aan de randen, maar zeker romig in het midden. Als pincho of op een baguette mag hij wat langer worden gebakken. Als je de aardappels en ui in goede olijfolie bakt, wordt de tortilla lekker smeuïg, hoe je hem ook bakt. Ik heb wat luxe toegevoegd in de vorm van truffel, maar het kan ook prima zonder. Of bak een andere paddenstoel of groente mee die je lekker vindt, zoals cantharellen of groene asperges.

Kookboek

Het recept 'Aardappel-truffeltortilla (tortilla espanola)' is afkomstig uit het kookboek...

Tapas de Verduras

Johan Björkman

Met groenten in de hoofdrol biedt 'Tapas de Verduras' meer dan 90 vegetarische tapas: serveer een keur aan gerechtjes op een zwoele zomerse dag en je maakt iedereen blij. 'Tapas de Verduras' biedt klassiekers als patatas bravas en tortilla Española... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Aardappeltortilla recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!