Patatje stoofzwam

  • 4 personen
  • 150 min
  • waardering 8,5
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels, in dikke frieten gesneden
  • 1½ liter zonnebloemolie, om in te frituren
  • (plantaardige) roomboter
  • 1 gele ui, gesnipperd
  • 2 wortels, geschrapt en fijngesneden
  • 450 g oesterzwammen, in reepjes gescheurd
  • 150 g koningsoesterzwammen, in reepjes gesneden
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 flesjes Dubbel-bier
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 plakken peperkoek, in grove stukken
  • voor de plantaardige mayonaise
  • 100 ml ongezoete sojamelk
  • 1 eetlepel appelazijn
  • ½ citroen, het sap
  • 1 theelepel mosterd
  • 200 ml olijfolie

Bereiden

Spoel de frieten af en laat deze uitlekken. Verhit de zonnebloemolie in een kookpan of frituurpan op middelhoge temperatuur tot ongeveer 150 °C. Frituur de frieten 4-5 minuten totdat deze heel licht gebruind zijn. Let op: zorg dat de frietjes niet bruin kleuren. Laat ze uitlekken en afkoelen.

Verhit roomboter in een braadpan op middelhoge temperatuur en fruit de ui en de wortels 5-6 minuten totdat de ui glazig begint te worden. Breng op smaak met zout en peper. Verhoog de temperatuur en bak de zwammen 6-8 minuten totdat deze goudbruin kleuren. Bestrooi met bloem, bak 1-2 minuten en voeg het Dubbel-bier toe. Voeg de laurierblaadjes, het bouillonblokje, de mosterd en de peperkoek toe en roer alles goed door elkaar.

Verlaag de temperatuur, zet de deksel op de pan en laat de oesterzwammenstoof 2 uur zachtjes sudderen terwijl je deze af en toe doorroert. Kookt de stoof te ver in? Voeg dan een scheut water toe. Haal op het laatst de laurierblaadjes uit de stoof.

Verwarm de laatste 15 minuten van de kooktijd opnieuw de zonnebloemolie in de kookpan of frituurpan tot 190 °C. Frituur de frieten 5-6 minuten totdat deze goudbruin kleuren en knapperig zijn geworden. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.

Maak nu de mayonaise. Doe de sojamelk, appelazijn, het citroensap en de mosterd in de keukenmachine. Mix en giet langzaam de olie erbij tot er een samenhangend geheel ontstaat. Proef en breng op smaak met zout en peper, en eventueel extra citroensap.

Verdeel de stoof over de borden samen met de Vlaamse frieten en serveer met mayonaise.

Extra benodigd

Keukenmachine

Opmerking

Onmiskenbaar aan de Belgische keuken: patatten (of Vlaamse frieten) met stoofvlees. Hoe we dat weten te veganizen? Het begint allemaal met oesterzwammen en Belgisch bier in een stoofpan. Dit laat je lekker pruttelen met laurier, bouillon, mosterd en peperkoek. Frieten bakken en smullen maar!

Kookboek

Het recept 'Patatje stoofzwam' is afkomstig uit het kookboek...

De vega atlas

Isabel Boerdam

In 'De vega atlas' laat Isabel Boerdam je in meer dan 160 toegankelijke recepten zien hoe divers de vega(n) keuken is, waar dan ook ter wereld. Laat je verrassen door onbekende ingrediënten, kruiden en specerijen. Proef wat alle wereldkeukens... lees verder

© Carrera culinair. Beeld: Sven Benjamins

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Patat & friet recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!