Apfelstrudl

  • 4 personen
  • 45 min
  • waardering 7,7
  • Gebak
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 150 g tarwebloem, plus extra om te bestuiven
  • 3 eetlepels zonnebloemolie, plus extra om in te smeren
  • voor de vulling
  • 1 kg appels
  • 1 scheutje rum
  • sap van 1 citroen
  • 40 g boter, op kamertemperatuur
  • 150 g paneermeel
  • 100 g suiker
  • merg van 1 vanillestokje
  • 1 theelepel kaneel
  • voor het bakken en de garnering
  • boter
  • poedersuiker
  • aardbeien
  • muntblaadjes

Bereiden

Meng voor het deeg de tarwebloem met de zonnebloemolie, een snufje zout en 70 ml warm water en kneed op een met bloem bestoven werkblad tot een glad deeg. Vouw het deeg telkens dubbel en kneed dan opnieuw. Vorm het deeg tot een bal, bestrijk deze met zonnebloemolie, wikkel in plasticfolie en laat 1 uur rusten op kamertemperatuur.

Schil voor de vulling de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd het vruchtvlees in dunne plakken. Meng de rum en het citroensap en laat de plakjes appel hierin marineren. Meng de boter met het paneermeel. Haal de appels uit de marinade en meng ze met het botermengsel, de suiker, het vanillemerg en de kaneel.

Verwarm de oven voor tot 180 °C.

Leg een katoenen of linnen doek (minstens 80 x 80 cm) op het werkblad en bestrooi met bloem. Rol het strudeldeeg heel dun (ca. 4 mm) uit op het doek. Trek nog eens aan alle zijkanten, zodat de deeglap ongeveer 70 x 70 cm groot is. Verdeel de vulling over de voorste helft van het deeg, vouw de zijkanten over de vulling en rol de apfelstrudel dan op met behulp van het doek.

Vet een bakplaat in met boter en leg de apfelstrudel erop. Bak in ca. 30 minuten in het midden van de oven goudbruin. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker en serveer gegarneerd met aardbeien en muntblaadjes.

Extra benodigd

Plasticfolie, katoenen of linnen doek

Kookboek

Het recept 'Apfelstrudl' is afkomstig uit het kookboek...

Recepten uit Wenen

Antonia Kögl

Wie aan Wenen denkt, denkt aan Wiener Schnitzel en Sachertorte. Toch heeft de stad in culinair opzicht zoveel meer te bieden. Proef braadstuk met aardappelpuree, Weense goulash, krautfleckerl, vijgen met rilette van spek, ijs van ricotta... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Appelstrudel recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!