Red velvet cake

  • 8 personen
  • 70 min
  • waardering 7,7
  • Gebak
  • Amerikaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 280 g bloem
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 2 grote eieren
  • 400 g kristalsuiker
  • 230 ml zonnebloemolie
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 1-2 eetlepels rode kleurstof
  • 125 ml warme espresso
  • 1 theelepel natuurazijn
  • 230 ml karnemelk
  • voor de frosting
  • 250 g boter, op kamertemperatuur
  • 400 g mon chou, op kamertemperatuur
  • 500 g poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 160 °C. Bekleed 2 springvormen (Ø 24 cm) aan de onderkant met bakpapier; vet de zijkanten in. Als je maar één bakvorm hebt, bak je de lagen om de beurt.

Meng voor de cake de bloem, baking soda, het bakpoeder, de cacao en 1 theelepel zout in een mengkom door elkaar. Meng in een grotere kom de eieren, suiker, zonnebloemolie en vanille. Voeg de kleurstof beetje bij beetje toe, tot het beslag felrood is.

Meng de koffie en azijn door het eiermengsel, gevolgd door het bloemmengsel. Meng de karnemelk er scheut voor scheut bij tot een homogeen mengsel ontstaat (zie de Tip onderaan het recept). Verdeel het beslag over de taartvormen en bak de cakes 30 tot 40 minuten of tot een satéprikker droog uit de cake komt.

Laat de cakes iets afkoelen en maak de cake los door met een mes langs de zijkanten van de vorm te gaan. Laat de cake uit de vorm afkoelen tot kamertemperatuur. Dit duurt ongeveer een uur. Maak intussen de frosting.

Mix voor de frosting de boter en roomkaas 2 tot 3 minuten op hoge snelheid, tot je een luchtig mengsel hebt. Spatel de poedersuiker er beetje bij beetje door. Proef intussen of je hem zoet genoeg vindt, het kan zijn dat je niet alle suiker nodig hebt. Voeg ten slotte het vanille-extract toe.

Bouw de cake op zodra deze helemaal is afgekoeld. Als de cake nog warm is, smelt de frosting en zakt alles in elkaar. Doe een flinke schep frosting op de onderste laag en spreid deze uit met een (palet)mes. Leg de volgende laag cake erop en smeer de rest van de frosting uit over de boven- en zijkant van de cake. Zet de cake een halfuur in de koelkast, zodat de frosting opstijft.

Extra benodigd

2 springvormen (Ø 24 cm), bakpapier

Tip

Stop met mixen zodra de droge ingrediënten zijn opgenomen door de natte. Ga je hierna toch door met mixen, dan gaan de gluten zich ontwikkelen en krijgt de cake een taaie structuur.

Opmerking

'In de cake gaan karnemelk en azijn (zuur) die reageren op baking soda en een luchtige structuur creëren. Vroeger werd door een chemische reactie de cacao daardoor ook rood, vandaar de naam red velvet cake. Tegenwoordig is cacao geneutraliseerd waardoor dit niet meer gebeurt, en gebruiken we rode kleurstof. Het geheime ingrediënt in deze cake is koffie, skip dat absoluut niet. Het geeft de taart een diepe chocoladesmaak die perfect past bij de frosting.' - Marcus Polman

Kookboek

Het recept 'Red velvet cake' is afkomstig uit het kookboek...

De 100 beste gerechten die je gegeten moet hebben

Marcus Polman

De redactie van FavorFlav.com stelde de lijst samen van '100 beste gerechten die je gegeten moet hebben'. Klassiekers die eigenlijk iedereen zou moeten kunnen maken. Met beroemde gerechten vanuit de hele wereld... lees verder

© Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Cake recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!