Cheesecake met citroen

  • 6 personen
  • 90 min
  • waardering 7,9
  • Gebak
  • Amerikaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 100 g citroenzandkoekjes, verkruimeld
  • 40 g boter, gesmolten
  • 350 g ricotta
  • 350 g roomkaas
  • 100 g suiker
  • 3 eieren
  • geraspte schil van 1 citroen en de helft van het sap
  • 150 g lemon curd
  • garnering: lange reepjes dunne schil van 1 citroen

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Voeg voor de bodem de gesmolten boter toe aan de verkruimelde koekjes, verdeel het mengsel over de bodem van de vorm en druk goed aan. Zet 10 à 15 minuten in de oven. Temper daarna de oven tot 140 °C.

Klop de ricotta en de roomkaas 30 seconden met een handmixer of in een keukenmachine, zodat het een mooi glad mengsel wordt. Voeg de suiker toe en dan één voor één de eieren, terwijl je blijft kloppen, daarna de citroenrasp en het citroensap en klop net genoeg om te zorgen dat alle ingrediënten worden opgenomen. Voeg de helft van de lemon curd toe, zonder hem er goed doorheen te mengen.

Schenk in de vorm en zet ongeveer 1 uur in de oven: de vulling moet aan de randen net gestold zijn en in het midden nog een beetje zacht. Laat nog 1 uur in de oven staan, met de deur op een kier.

Laat de cheesecake buiten de oven helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Verdeel de rest van de lemon curd over de taart en zet koel weg. Garneer de cheesecake met de reepjes citroenschil.

Extra benodigd

Rechthoekige taartvorm, handmixer of keukenmachine

Kookboek

Het recept 'Cheesecake met citroen' is afkomstig uit het kookboek...

Cheesecake

Keda Black

Dit boekje zit tjokvol lekkere recepten met verse kaas, bijvoorbeeld voor gebakken cheesecakes, kwarktaarten en roomtaarten met mascarpone of ricotta... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (22 stemmen)

Cheesecake recept tips

Reacties op dit recept

  • froukjeEcht een erg lekkere taart alleen was ie gescheurd, nadat hij uit de oven kwam! Iemand tips?

    reageren

  • marianneErg lekker. Een aanrader. Erge lange baktijd maar komt de smaak wel ten goede. Reken dus in totaal 2 uur voor bakken!

    reageren

  • kayleighHoi, dit wordt mijn eerste keer dat ik cheesecake ga maken, ik wil het graag morgen doen. Mijn vraag is over de ovenschaal moet ik die insmeren met boter?

    reageren

  • rebecIk heb deze cheesecake zojuist gemaakt, staat nu af te koelen op het aanrecht. Ik had weinig tijd en heb hem niet in de oven laten afkoelen omdat ik bang was dat hij te veel zou nagaren. Nu is de taart erg dun geworden. (ik denk ingezakt) Komt dit omdat ik hem niet in de oven heb laten afkoelen) Weet iemand of het echt nodig is om in de oven af te koelen omdat hij anders inzakt??? hoor het graag

    reageren

  • SophieIk heb vandaag deze cheesecake gemaakt, maar volgens mij is ie mislukt. De bodem is klef en de cake is een beetje droog. Ik vraag me af wat ik fout heb gedaan...

    reageren

  • Peter J.Ik heb altijd moeilijkheden met het verkrijgen van de ingredïenten. Waar kan ik in hemelsnaam citroenzandkoekjes kopen? Peter

    • AnitaJe kan ook andere koekjes gebruiken zoals bastogne of gewone kaakjes.

    reageren

  • BrendaHé Peter, ik heb zelf roomboterzandkoekjes gebruikt en daarbij citroenschil aan toegevoegd. Werkt prima! BTW...er staat dat je de cake een uur in de oven moet doen en daarna op een kier. Moet de oven dan ook uit? Heb ik niet gedaan en de cake was super heerlijk! Hij zat ook in een kleine vorm waardoor ie dikker was, denk dat de cake dat wel kon hebben :-) (sommige delen waren wat bittere nasmaak).

    reageren

  • FrancisKoekjes te vinden bij AH, Verkade citroen sprits. Dit recept is echt een aanrader. Heb al vele cheescakes gemaakt maar dit is echt een toppertje! Kwam er bij mij prachtig uit. Maar ik had de tips eronder gelezen en wist waar ik op moest letten! Ik had de oven wel uitgezet omdat mijn hetelucht oven hard gaat....maar wel uur erin gelaten.

    reageren

  • AdrieHet is een heerlijke taart. Alleen een vreemde bodem. Normaal maak je een bodem van koekjes en boter in de koelkast. Bij dit recept moest het in de oven. De boter smolt verder en liep er uit. Ik had wel een springvorm gebruikt, misschien was dat niet de bedoeling. Ik heb na een uur de oventemperatuur uitgezet en de deur op een kier. Maar het was wel heerlijk!

    reageren

  • JadeHai, normaal gesproken gaat de bodem de koelkast in, hoezo moet dat bij deze niet?

    reageren