Nigella Lawson: cheesecake

  • 8 personen
  • 80 min
  • waardering 8,3
  • Gebak
  • Amerikaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 150 g tarwebiscuits
  • 75 g boter, gesmolten of heel zacht geroerd
  • 600 g roomkaas
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 3 grote eieren
  • 3 grote eidooiers
  • 1½ eetlepel vanille-extract
  • 1½ eetlepel citroensap
  • voor de bovenlaag
  • 150 ml zure room
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • ½ theelepel vanille-extract

Bereiden

Verkruimel de biscuits in de foodprocessor. Doe er de boter bij en druk nog eens op de pulse-knop. Druk het mengsel met je vingers of de achterkant van een lepel in de springvorm. Zet hem in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 °C, gasovenstand 4.

Klop de roomkaas glad en klop er eerst de suiker, dan de eieren en de dooiers en ten slotte de vanille en het citroensap door. Zet een ketel water op.

Bekleed de buitenkant van de gekoelde springvorm met extra dik aluminiumfolie zodat bodem en zijkant door één groot stuk folie bedekt worden. Doe dat nog eens en zet de vorm dan in een braadslee. Zo is de taart beschermd tegen het water wanneer hij in zijn waterbad de oven in gaat.

Giet de roomkaasvulling in de taartbodem en dan zoveel kokend heet water in de braadslee dat het tot halverwege de springvorm komt. Maak het waterniveau niet te hoog, anders wordt het moeilijk de vorm op te tillen. Zet de braadslee met de springvorm erin 50 minuten in de oven. De taart moet gestold, maar niet stijf aanvoelen: je moet het gevoel hebben dat de zure room wanneer je die erop giet erop zal blijven liggen en niet in de taart zinkt. Klop zure room, suiker en vanille en giet dit mengsel over de taart. Zet hem nog 10 minuten in de oven.

Haal de braadslee uit de oven, haal er voorzichtig de springvorm uit, pak hem uit en laat hem afkoelen op een rooster. Zet de cheesecake wanneer hij is afgekoeld in de vorm in de koelkast en haal hem er 20 minuten voordat je hem gaat eten uit om de ergste kou eraf te laten gaan. Maak de vorm los en doop je mes eerst in heet water wanneer je de taart wilt aansnijden.

Extra benodigd

Foodprocessor, springvorm met een doorsnede van 20 cm, extra dik aluminiumfolie

Opmerking

'Ik kan je niet zeggen hoeveel mooier de fluwelige gladheid wordt door deze cheesecake in een waterbad te koken. Het is niet moeilijk, je moet alleen echt de vorm twee keer in extra dik aluminiumfolie wikkelen. Als je het eenmaal op deze manier geprobeerd hebt, pieker je er niet meer over het anders te doen.' - Nigella Lawson

Kookboek

Het recept 'Nigella Lawson: cheesecake' is afkomstig uit het kookboek...

Hoe word ik een goddelijke huisvrouw

Nigella Lawson

In dit boek onthult Nigella Lawson de geheimen van hartige en zoete taarten, cakes, puddingen, koekjes, brood... lees verder

© Uitgeverij Contact

Waardeer dit recept (66 stemmen)

Cheesecake recept tips

Reacties op dit recept

  • MickeyDe cheesecake was verrukkelijk, heb er hoge ogen mee gegooid bij professionals. Heel fris, geurig en inderdaad fluwelig van textuur. Zeer de moeite waard om te maken.

    reageren

  • GabyIk ben deze cake nu voor de tweede keer aan het maken. Hij is echt ontzettend lekker! Ik kan niet wachten totdat hij helemaal is afgekoeld...

    reageren

  • NellekeDeze taart behoort inmiddels tot mijn vaste reportoire bij verjaar- en feestdagen. Hij is geweldig! Altijd complimenten en inmiddels rekent de familie op een stukje cheesecake! Het is lekker en leuk om een laagje aardbeiengelei of andere vruchtengelei op de taart toe te voegen: toont mooi qua kleur en lekker bovendien. Sinds ik dat ben gaan doen, is iedereen om!

    reageren

  • JennyWat is roomkaas? Kwark of bijvoorbeeld Philadelphia kaas?

    reageren

  • AlicePhiladelphia werkt prima in dit recept!

    reageren

  • nellyTaart smaakt heerlijk, maar ik ben nu aan het experimenteren met de oventemperatuur. De 1e keer was de bovenlaag behoorlijk gebruind en vormde een soort dik vel. Nu bij 160 graden gebakken en ziet er al veel beter uit. Volgende keer nog lager, misschien blijft hij dan mooi licht van kleur.

    reageren

  • saskiaHelaas is mijn cheescake mislukt. Volgens mij komt dat omdat ik een vorm van 24cm heb gebruikt ipv van 20cm. De smaak is wel goed, maar de bodem is helemaal doordrenkt met water en ik had iets minder dan de helft water in de braadslede gedaan, de springvorm heb ik twee keer met alu folie ingepakt. Nou ja niks aan te doen, ik ga het gewoon nog een keer proberen want het is een lekker recept.

    reageren

  • StellaIk wil deze taart gaan maken binnenkort, maar kan iemand mij vertellen welke maat springvorm ik gebruiken moet? Andere tips zijn welkom.

    • Noumi20 cm en je moet de springvorm goed inpakken tegen het water, heel erg belangrijk.

    reageren

  • JetteHemels. Er bleef geen kruimel over. Taart wel goed koelen (12 uur) en ruim een half uur voor het opdienen uit de koeling halen.

    reageren

  • AlbertineHij staat in de koelkast, ben benieuwd. Ik had wat moeite met het bovenlaagje, die kreeg ik niet gelijk verdeeld. Tip: bij Liddl verkopen ze soortgelijke roomkaas als Philadelphia. Is prima en veel goedkoper. Neem de Classic versie.

    reageren

  • ChristineGeniaal recept... heerlijk en eigenlijk heel eenvoudig te maken. Met light cream cheese ook lekker, maar het lekkerst met echte cream cheese! yummm, thanks Nigella

    reageren

  • MichielOngeveer een paar uur geleden gemaakt. Een paar dingen dingen die me nu al opvallen. Ten eerste is de temperatuur te hoog, er kwam al een bruine laag overheen. Dus beter 10 a 20 graden lager zetten. Ten tweede had ik een te dik stuk alluminiumfolie onder de springvorm zetten waardoor het iets scheef ging en daardoor is de topping ongelijk verdeeld. Morgen proeven, hopelijk smaakt hij wel goed.

    reageren

  • MaykeNog een tip: Dr. Oetker verkoopt los kruimeltaartbodem (zoals die van hun kwarttaart). Die is erg lekker en maakt het maken van de taart nog gemakkelijker.

    reageren

  • FarahBij mij is het ook mislukt waarschijnlijk word er met dik folie papier extra breed folie papier bedoeld. Er is water bij gekomen even afwachten misschien is het nog lekker.

    reageren

  • andreIk heb hem meerdere keren gemaakt en nu met bodem van speculaas. Is erg aan te raden! En om een natte taart te voorkomen gebruik een siliconenbakvorm! Het waterbad is btw niet overbodig daar wordt hij echt veel smeuiiger van!

    reageren

  • Peter J.In waterbed gemaakt op 150 graden. Beter een wat lagere temperatuur en wat langer, dan geen bruine bovenkant. Philidelphia kaas is denk ik beter, neutraal van smaak. Andere roomkazen zijn dikwijls zout, smaakt minder lekker. Was een succes.

    reageren

  • HuguetteWelke koekjes gebruiken jullie? Tarwebiscuit te hartig. Digestive? Sprits? Shortbread? Speculaas lijkt me dominant, wellicht een deel doen. Zou ook met deel bastogne kunnen?

    • NessBastogne koekjes waren heerlijk en prima voor de onderkant. ;)

    • JacqTheebiscuit, lekker ouderwets.

    reageren

  • HuguetteBij mij ook iets bruin bovenkantje. Lagere T of eerst een tijdje afdekken met folie? Heb nu 2e keer wel de bodem 10 voorgebakken en ietsje suiker toegevoegd. Op de helft bovenop de SCream met jam gemengd als proefje.

    reageren

  • chellaHeerlijk met bastogne voor de bodem!

    reageren

  • desireeIk heb hem nu 2x gemaakt: 1x normaal en 1 x met chocolade. Hij is erg lekker, maar de dag erna nog lekkerder.Het is zeker de moeite waard, in een foodprocessor is hij zo klaar. Daisy

    reageren

  • suus en annHij zit in de oven, wij zijn erg benieuwd! Voor de mensen die niet in het bezit zijn van een foodprocessor, een goed alternatief is de koekjes verkruimelen in een theedoek.

    reageren

  • MoniqueBen heel benieuwd. Ik kan nergens een siliconen taartvorm van 20 cm vinden (heeft iemand tips?). Heb de taart in een gewone springvorm gemaakt en deze in een siliconenvorm van 24 cm in het water gezet. Echter, door de verdamping is hier toch water in gekomen. Het lijkt echter niet heel veel. Ik ga de taart koelen en morgen pas uit de vorm halen: spannend. En anders geen toetje op 1e kerstdag:-).

    • JacqAction?

    reageren

  • EricNu ca 4 keer de cheesecake gemaakt. Zeer goed ontvangen thuis en op het werk. Siliconenbakvorm werkt zeer goed. Volgens m'n vrouw verkrijgbaar bij de Hema of Xenos (soms). Ook met springvorm geprobeerd maar dat is mislukt door water in de vorm. Gisteren cheese spread van de LIDL gebruikt maar dat lijkt minder goed te gaan dan roomkaas van de ALDI. Vanmiddag eens proeven na het kerstdiner.

    reageren

  • EricDe cheesecake is toch goed bevonden. De cheese spread geeft meer kaassmaak maar blijft deels vloeibaar (minder mooi). Bovenop een dun laagje jam aangbracht.

    reageren

  • AngeliqueIk heb de springvorm van 20 cm op een vel vetvrij papier gezet. Dan water in de grotere siliconen vorm gegoten en de cheesecake met daaronder het papier in het water gezet. Het vetvrije papier dus als een 'mandje' gebruikt en alles is mooi droog gebleven.

    reageren

  • allartWat betekent het als de bovenkant gebarsten is, na het afkoelen?

    • HeleenHet kan zijn dat de cheesecake wat snel is afgekoeld. Ik laat 'm in de oven staan afkoelen met de deur een stukje open. Ook bekleed ik de bodem en wanden van de springvorm met bakpapier.

    reageren

  • MyrteOm geen water in de springvorm te krijgen, voor als je géén groot stuk zilverfolie hebt dat er volledig om heen past, heb ik ductape gebruikt om de boel dicht te plakken, hier en daar komt wel wat water binnen door kiertjes maar het kwam de springvorm niet in! En de taart smaakt er niet minder om!

    reageren

  • Myrte@allart, dat is niet erg, dat komt doordat de taart aan de zijkant wat vastgeplakt zit aan de springvorm, als de taart afkoelt krimpt hij een beetje waardoor hij dus (lichtelijk) barst, wil je dit voorkomen? even met een mes de randen los maken als de taart nog warm is!

    reageren

  • sonjaDeze cheesecake is hemels en ik kan het weten want ik werk bij een bakker haha! Ik heb zelf voor dat ik de aluminiumfolie erom heen deed eerst huishoudfolie erom heen gedaan en dan twee lagen over kruist de aluminiumfolie en dat ging gelukkig goed. Maar ik ga toch de brede aluminiumfolie kopen voor de zekerheid. Maar deze taart moet je geproefd hebben hmmm!

    reageren

  • TillyHeb net als Myrte ducktape om de springvorm gedaan, super tip! De cheesecake bleef droog, wel goed 2X folie er omheen gedaan! De cheesecake was heerlijk, oven wel op 160° gezet!

    reageren

  • inekeGrappig, bij mij is het precies andersom; ik moet de taart er juist 10 minuten langer inzetten om het roomkaasmengsel goed te laten stollen. Ik heb mijn oven al van boven- en onderwarmte verandert in hete-lucht. Deze info mis ik altijd nog bij recepten. De taart is heerlijk, een hit in onze B&B, maar ook erg machtig. Ook ik serveer er een vruchtensaus bij.

    reageren

  • JannyIk heb de taart net gebakken en ben reuze nieuwsgierig. Recept precies gevolgd maar ik kijk wat vreemd tegen bleke kleur aan. Gebruikte roomkaas van de Jumbo. Vanavond proeven.

    reageren

  • MiekeMijn cheesecake zag er in de oven erg mooi uit, maar is helemaal ingezakt tot ongeveer 1,5 cm hoogte. Wat heb ik verkeerd gedaan?

    reageren

  • Joska@Mieke: Waarschijnlijk is je cheesecake iets te snel (of veel te snel) afgekoeld. Ik laat hem altijd afkoelen met de ovendeur een klein beetje open, zodat de oven en de cheesecake langzaam afkoelen. Werkt prima!

    reageren

  • RabiHallo, kan iemand mij uitleggen of zure room hetzelfde is als creme fraiche? Welke zure room gebruiken jullie voor in deze cheesecake? Alvast bedankt!

    reageren

  • GhiesBegrijp ik het goed dat er 6 eieren worden gebruikt?

    • redactie okoko receptenIets preciezer: 3 eieren plus 3 eidooiers.

    reageren

  • LAHoe lang moet de cheesecake in de oven afkoelen voordat ik het in de koelkast zet? Hopelijk is die gelukt!

    reageren

  • MerleHoelang is de koeling? Mijn vriendin en ik willen het graag maken.

    reageren

  • DannyDe cheesecake proefde een beetje naar ei, hebben jullie dit ook? Of heb ik iets verkeerds gedaan, ik vondt het mengsel ook best aan de dunne kant.

    reageren

  • SiesieMoet het beslist een springvorm zijn? Kan het niet gewoon in een bakvorm worden gemaakt. Dan heb je niet het probleem van lekken.

    reageren

  • EsméeIk wil deze taart net maken maar heb geen bak die groot genoeg is voor de vorm. Moet ik de taart in water bakken om ervoor te zorgen dat hij goed lukt?

    reageren

  • HeleenIk heb deze taart al een paar keer gemaakt omdat 'ie zo lekker is. Ipv de springvorm inpakken zet ik hem op het rooster. Op de bodem van de oven zet ik 2 grote lasagneschalen met heet water. Voor mij voldoet dit. Daarnaast zet ik de oven op 150 graden en laat de taart ruim een uur bakken.

    reageren

  • AmberTaart is super lekker!! Gemaakt in een siliconen vorm (als hij uiteindelijk goed is afgekoelt en even in de koelkast heeft gestaan gaat hij er makkelijk uit!). Wel bakken op een lagere temperatuur, 160 gr en 60 minuutjes! Ik heb de taart laten afkoelen in de oven met de deur op een kiertje, topping niet meegebakken maar pas later erop gedaan!

    reageren