Kwarktaart recepten

Zie ook

Kwarktaart

Kwarktaart

Het maken van kwarktaart kan bijna niet fout gaan. De taartbodem maak je van koekjes. Maal in de keukenmachine 200 gram koekjes (mariakaakjes, chocoladebiscuits, bastognekoeken of bijvoorbeeld speculaasjes) tot fijne kruimels en meng ze met gesmolten boter - 50 gram voor heel droge koekjes, 25 gram voor wat vettere koekjes - en 2 eetlepels jam naar keuze. Dit ‘deeg’ druk je tot een dunne bodem uit in een springvorm of lage taartvorm met een doorsnede van 24 centimeter. Voor het kwarkmengsel week je eerst 10 blaadjes gelatine zo’n 10 minuten in ruim koud water. Intussen maak je het fruit schoon voor door de kwark. Vooral verse aardbeien zijn erg lekker en wat verder in het seizoen frambozen, bramen en perziken. Je kunt het fruit - totaal 400 gram - fijngeprakt of in stukjes samen met 200 gram suiker door de kwark mengen. Maar het is lekkerder het fruit te pureren en dan met de suiker en het sap van een versgeperste sinaasappel of citroen te verwarmen tot de suiker volledig is opgelost. Hier kun je dan ook de goed uitgeknepen blaadjes gelatine in oplossen. Laat dit fruitmengsel iets afkoelen. Als je het fruit onverwarmd door de kwark wilt mengen, los je de gelatine op in warm sinaasappel- , citroen- of limoensap. In een grote kom meng je de kwark - magere kwark voor een slanke taart, maar eigenlijk is halfvolle kwark, roomkwark of vanillekwark lekkerder - met de al kant-en-klare fruitpuree of met achtereenvolgens het fruit, de suiker en het gelatinemengsel . Tot slot spatel je er nog 250 ml stijfgeklopte slagroom luchtig door en verdeel je het mengsel in de taartbodem. Strijk de bodemkant glad en laat de taart in de koelkast in 3 tot 4 uur stevig worden. Garneer de kwarktaart vlak voor serveren met een flinke berg fruit in het midden en wat poedersuiker.

Kwarktaart recept

Rol 250 g boterdeeg 2 mm dik uit. Bekleed er een taartvorm van 18 cm doorsnee mee. Roer 500 g goed uitgelekte fromage blanc of kwark door 50 g fijne kristalsuiker, 50 g bloem, 50 ml slagroom en 3 losgeklopte eieren. Giet dit mengsel in de deegbodem. Bak de kwarktaart 45 minuten in een tot 180 °C verhitte oven en dien hem koud op. ¹)

[ Bron: redactie | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

[ Beeld: Lyudmila Shabalovskaya | Shutterstock.com ]