Ricotta cheesecake met rozijnen

  • 8 personen
  • 85 min
  • waardering 7,5
  • Gebak
  • Amerikaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor de vulling
  • 75 g rozijnen of sultanarozijnen
  • 2-3 eetlepels marsala of rivesaltes
  • 500 g ricotta
  • 500 g fromage frais naturel
  • 250 ml zure room
  • 4 grote eieren, gesplitst
  • 125 g fijne tafelsuiker
  • 2 theelepels vanille-essence
  • geraspte nootmuskaat
  • voor het deeg
  • 225 g polenta (maïsgriesmeel)
  • 75 g bloem + extra voor het bestuiven
  • 125 g fijne tafelsuiker
  • 55 g pijnboompitten, geroosterd
  • 175 g koude boter, in stukjes
  • 2 grote eierdooiers

Voorbereiden

Doe de rozijnen in een kom. Giet er de marsala of rivesaltes over en laat ze een paar uur wellen. Je kunt de rozijnen ook in een afgedekte schaal 1 minuut in de magnetron op 50% zetten. Doe voor het deeg de polenta, bloem, suiker, pijnboompitten en boter in een keukenmachine. Meng met korte stootjes tot het mengsel op grof kruim lijkt. Voeg de eierdooiers toe en meng tot een samenhangende bal deeg. Wikkel het deeg in aluminiumfolie en leg het 1 uur in de koelkast.

Leg het deeg op een licht met bloem bestoven vel bakpapier en rol uit tot ca. 7 mm dik. Bekleed er de met boter ingevette springvorm mee. Zet 5 minuten in de koelkast. Bekleed de deegschelp met een vel bakpapier en vul met bakerwtjes of droge rijst of bonen. Verwarm de oven voor op 180 °C. Bak de deegschelp 10 minuten blind in oven. Verwijder de bakerwtjes of rijst of bonen en het papier en zet de deegschelp nog 10 minuten in de oven. Laat volledig afkoelen.

Bereiden

Doe de ricotta, fromage frais en zure room in een grote kom en klop met een garde of een elektrische handmixer. Klop in een andere kom de dooiers met de suiker tot een romig en lichtgeel mengsel. Schep dit mengsel met de vanille-essence door het kaasmengsel tot je een gladde crème hebt. Schep er de uitgelekte rozijnen door.

Klop de eiwitten met een snufje zout tot stijve pieken. Spatel het eiwit losjes door het kaasmengsel. Schep het mengsel in de deegschelp en bestuif royaal met nootmuskaat. Bak de cheesecake 30 tot 40 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven. De bovenkant moet goudbruin zijn en het midden van de cheesecake moet nog romig zijn. Zet de cheesecake op een rooster en laat hem afkoelen. De bovenkant van cheesecake kan tijdens het bakken scheuren, maar deze scheurtjes trekken weer samen tijdens het afkoelen.

Extra benodigd

Keukenmachine, aluminiumfolie, bakpapier, springvorm (Ø 23 cm)

Tip

Serveer deze heerlijk romige cheesecake op een mooie zomerse avond. Zorg voor het beste resultaat dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Fromage frais

Verse jonge kaas. Je kunt deze kaassoort zonder problemen in plaats van cream cheese gebruiken. Cream cheese is het basisingrediënt voor de oorspronkelijke cheesecake. Fromage frais of Franse kwark wordt vaak gebruikt voor eenpersoons cheesecakejes.

Kookboek

Het recept 'Ricotta cheesecake met rozijnen' is afkomstig uit het kookboek...

Cheesecakes, romige lekkernijen

Maxine Clark

Laat je verleiden door deze recepten voor cheesecakes. Stuk voor stuk is het smullen geblazen! Leer hoe je eindeloos kunt spelen met deeg, koekjeskruim en... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (6 stemmen)

Cheesecake recept tips

Reacties op dit recept

  • SimonOp het plaatje ziet het er prachtig uit, maar bij het voorbakken van het deeg stortte het deeg in ondanks de 'blinde' vulling kwam het deeg toch omhoog De kaasvulling was overmatig (bijna2x) teveel voor een springvorm van 23 cm. Jammer van de ingrediënten.

    reageren