Speculoos cheesecake

  • 8 personen
  • 90 min
  • waardering 7,5
  • Gebak
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor de bodem
  • 200 g koffieleutjes
  • 75 g boter
  • voor het cheesecakebeslag
  • 600 g naturel roomkaas
  • 125 g crème fraîche
  • 150 g kristalsuiker
  • 50 g Speculoospasta
  • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
  • 1 theelepel vanillearoma
  • 3 eieren + 1 eidooier
  • 1 eetlepel maïzena
  • ter decoratie
  • 100 g Speculoospasta
  • koffieleutjes, verkruimeld

Bereiden

Verwarm de oven voor op 150 °C en bekleed de hele springvorm met bakpapier. Zet ook het waterbad vast onder in de oven.

Maal de koffieleutjes fijn in de foodprocessor en smelt ondertussen vast de boter. Voeg beide ingrediënten samen, schep even goed om en stort de bodemmix in de springvorm. Druk de bodem stevig aan.

Klop voor het cheesecakebeslag de roomkaas met de crème fraîche, kristalsuiker, Speculoospasta, koek- en speculaaskruiden en vanillearoma romig. Voeg een voor een de eieren toe en tot slot ook de eidooier en maïzena. Klop het geheel tot een klontvrij beslag.

Schenk het cheesecakebeslag in de springvorm en bak de cheesecake boven het waterbad in 75 minuten gaar. Laat de cheesecake in de oven helemaal afkoelen en vervolgens een nacht in de koelkast opstijven.

Schep de volgende dag de Speculoospasta in een steelpannetje en verwarm een klein beetje zodat de spread beter smeerbaar is.

Smeer de bovenkant van de cheesecake helemaal in met de Speculoospasta en decoreer de cheesecake met hele en verkruimelde koffieleutjes.

Extra benodigd

Springvorm (Ø20 cm), bakpapier, foodprocessor

Opmerking

'Toen Speculoospasta jaren geleden op de Nederlandse markt werd geïntroduceerd, vond ik het helemaal niet zo lekker. Mijn moeder had me wel 'geleerd' om speculaasjes op brood te eten en dat vond ik fantastisch, maar Speculoospasta - die toch echt meer naar koffieleutjes smaakt dan naar speculaas - vond ik drie keer niks. Maar inmiddels ben ik helemaal bekeerd en behoort Speculoos tot mijn favoriete broodsmeersels. Bovendien is het een heerlijke spread om cheesecake mee te maken en dat recept wil ik je natuurlijk niet onthouden. Deze Speculoos cheesecake is een van mijn favoriete cheesecakes om te maken in de herfst. Heerlijk met een kop dampende koffie.' - Sabine Koning

Het recept 'Speculoos cheesecake' is afkomstig uit het kookboek Cheesecake van Sabine Koning. © Nieuw Amsterdam

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Cheesecake recept tips

Reacties op dit recept

  • MarieHoi, ziet er een lekker recept uit! Ik wil het proberen, maar vraag me af wat je precies bedoelt met een waterbad?

    • redactie okoko recepten'Cheesecakes hebben het imago snel te scheuren wanneer je ze in de oven bakt. Scheuren ontstaan door (te) snelle temperatuurwisselingen of doordat er lucht uit het beslag opstijgt tijdens het bakken. Met sommige trucjes kun je het scheuren van cheesecakes voorkomen. Een daarvan is door de cheesecake te bakken in of boven een waterbad. Zelf geef ik er altijd de voorkeur aan om een bak met water onder in de oven te zetten, maar veel bakkers pakken hun springvorm in met aluminiumfolie en zetten de springvorm in een ovenschaal waar ze een laagje water in gieten. Het waterbad zorgt ervoor dat het warme water gaat stomen waardoor de cheesecake evenredig wordt gebakken en minder kans krijgt om te scheuren.' - Sabine Koning

    reageren