Glutenvrije chocoladecake zonder eieren, boter of melk

  • 1 cake
  • 75 min
  • waardering 7,5
  • Gebak
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 100 g witte rijstbloem
  • 60 g aardappelzetmeel
  • 35 g tapiocameel of arrowroot
  • 25 g kikkererwtenmeel of sorghummeel
  • 190 g suiker
  • 25 g cacaopoeder (ongezoet)
  • 1 afgestreken theelepel baksoda
  • 1 afgestreken theelepel glutenvrij bakpoeder (let op bij maïsallergie)
  • 240 ml chocoladekokosmelk
  • 55 ml olie
  • 1 eetlepel (appel)azijn
  • ½ theelepel vanille-extract (eventueel, let op bij maïsallergie)
  • voor de ganache
  • 120 ml goede kokosmelk uit blik
  • 250 g chocolade(druppels) (zonder gluten of melk)

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een bakvorm in met olie.

Doe de rijstbloem, het aardappelzetmeel, het tapiocameel, het kikkererwtenmeel, de suiker, het cacaopoeder, de baksoda, het bakpoeder en ½ theelepel zout in een grote mengkom.

Meng de chocoladekokosmelk met de olie, de azijn en eventueel het vanille-extract.

Meng het melkmengsel door het bloemmengsel met een mixer.

Giet het beslag in de bakvorm. Zorg ervoor dat de vorm voor 2/3 gevuld is. Zet 50 tot 60 minuten in de oven.

Check of de cake voldoende gebakken is. Steek een satéprikker in de cake. Als hij er droog uitkomt, is de cake klaar, als hij nog nat is, moet de cake nog een beetje verder bakken.

Laat de cake even afkoelen, neem hem uit de bakvorm en laat hem afkoelen op een taartrooster.

Verwarm de kokosmelk in een pannetje tot ze bijna kookt. Neem de melk van het vuur en voeg de chocoladestukjes of -druppels toe. Roer af en toe tot de chocolade gesmolten is. Laat volledig afkoelen.

Zet de cake met het taartrooster op een kom. Giet de ganache over de cake.

Variatietip

Met dit beslag kun je ook muffins maken. Vul de ingevette muffinvormpjes voor 2/3 en zet ze 25 tot 30 minuten in de oven, afhankelijk van de grootte. Je kunt ook chocoladesojamelk (niet bij soja-allergie) of chocoladerijstmelk gebruiken, maar de chocoladekokosmelk geeft het beste resultaat.

Tip

Als je de ganache nog even opklopt met een mixer wordt hij wat steviger en kun je hem op de zijkanten en de bovenkant van de cake smeren.

Kookboek

Het recept 'Glutenvrije chocoladecake zonder eieren, boter of melk' is afkomstig uit het kookboek...

Allergievriendelijk koken

Wendy Rose Scheers

Allergeenvrij koken vraagt een nieuwe kijk op voeding, maar ook genieten hoort er zeker bij. Dat bewijst 'Allergievriendelijk koken'. Dit kookboek bevat talloze... lees verder

© WPG / Manteau

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!